Fotografije Mjeseca kakve još niste vidjeli

Mnogi vole fotografirati površinu Mjeseca, no problem kod fotografiranja Mjeseca jest taj da fotografije same površine, zbog velike količine zumiranja, ispadaju mutnije i pikseliziranije, odnosno rezolucija takvih fotografija nije baš najbolja.

Ipak, tim znanstvenika i inženjera iz National Radio Astronomy Observatory (NRAO), Green Bank Observatory (GBO) i Raytheon Intelligence & Space (RIS) u SAD-u, odlučio je snimiti slike površine Mjeseca visoke rezolucije korištenjem radioteleskopa National Teleskop Green Bank (GBT) i Very Long Baseline Array (VLBA).

Zahvaljujući njihovim naporima, GBT, koji je trenutačno najveći potpuno upravljivi radioteleskop na svijetu, mogao bi biti dom planetarnom radarskom sustavu nove generacije i velike snage, koji bi znanstvenici mogli koristiti za proučavanje planeta, mjeseca, pa čak i asteroida unutar Sunčevog sustava.

Prototip njihovog radara sastoji se od odašiljača male snage koji je razvio RIS i koji je testiran pomoću GBT-a te usmjeren na površinu Mjeseca, pri čemu se radarski signali odbijaju prema NRAO-ovim 25-metarskim VLBA antenama. Navedeni odašiljač isto tako proizvodi samo do 700 vata snage (što je manje od standardne kuhinjske mikrovalne pećnice) na 13,9 GHz, prenosi Zimo.hr.

Prilično je nevjerojatno što smo do sada uspjeli snimiti, koristeći manje energije od običnog kućanskog aparata, rekao je Patrick Taylor, zajednički voditelj Radarskog odjela za GBO-a i NRAO-a.

Prototip radara uspio je snimiti krater Tycho na južnoj hemisferi Mjeseca, čiji promjer iznosi otprilike 85 kilometara. Slike dobivene takvim snimanjem imale su rezoluciju od 5 metara (svaki piksel predstavlja 5×5 metara) te su otkrile nevjerojatne detalje dna kratera.

Taylor je predstavio snimanja prototipa radara na 241. konferenciji Američkog astronomskog društva, održanoj u siječnju u Seattleu, gdje je prikazao radarske slike mjesečeve površine i druga otkrića između 2020. i 2021. godine.

Slike kratera Tycho opsiao je kao vrstu linearnih ili poligonalnih obilježja na dnu kratera, što samo pokazuje da se možete početi baviti geologijom s ovim slikama sa Zemlje. Prikazao jednu radarsku sliku mjesta slijetanja Apolla 15 u nevjerojatnoj rezoluciji od 1,25 metara, te ju je nazvao “najvećom rezolucijom slike Mjeseca ikada snimljenom sa Zemlje.

Usporedbe radi, Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) na NASA-inom Lunar Reconnaissance Orbiteru (LRO) može snimiti Mjesečevu površinu do rezolucije od 0,5 metara, što znači da ovaj prototip radara može snimiti Mjesečevu površinu sa Zemlje gotovo jednako dobro kao satelit koji trenutno kruži oko Mjeseca.

Znanstvenici sada namjeravaju povećati snagu njihovog radara na 500 kilovata, što je gotovo 1000 puta snažnije od trenutnog prototipa, a rad na dizajnu tog sustava sustava je u tijeku.

Taj radar bi isto tako potencijalno mogao detektirati objekte u onome što je poznato kao cislunarni prostor, također poznat kao prostor visoke Zemljine orbite, u nadi da će zaštititi buduće lunarne astronaute i svemirske letjelice dok šaljemo ljude natrag na Mjesec u nadolazećim godinama.

Zajedno sa svojim potencijalnim sposobnostima planetarne obrane, GBO-ov budući radarski sustav također bi se mogao koristiti u svrhe planetarne znanosti, uključujući snimanje slika, astrometriju te fizičke i dinamičke karakterizacije planetarnih objekata unutar Sunčevog sustava.

(www.jabuka.tv | Foto: Screenshot/Youtube)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.