Fotografija uplakane djevojčice na američkoj granici osvojila prestižnu nagradu

Potresna  fotografija male djevojčice koja bespomoćno plače dok njezinu majku i nju privode na američkoj granici, osvojila je prestižnu nagradu World Press Photo.

Žiri je rekao da fotografija Johna Moorea, snimljena nakon što su majka Sandra Sanchez i njezina kći Yanela iz Hondurasa ilegalno prešle američku granicu, prikazuje “drukčiju vrstu nasilja, onu psihološku”.

Fotografija malene uplakane djevojčice objavljena je diljem svijeta i izazvala javni protest zbog kontroverzne politike Washingtona da razdvoji tisuće migranata i njihove djece.

Američki dužnosnici kasnije su rekli da Yanela i njezina majka nisu bile među razdvojenim obiteljima, ali je javno negodovanje “rezultiralo promjenom politike predsjednika Donalda Trumpa u lipnju prošle godine”, rekli su iz žirija.

“Vidio sam strah na njihovim licima, u njihovim očima”

Moore je fotografirao agente američke granične policije u noći bez mjesečine 12. lipnja prošle godine u dolini Rio Grande, kada su naišli na skupinu ljudi u pokušaju ilegalnog prelaska granice.

Vidio sam strah na njihovim licima, u njihovim očima, rekao je Moore u intervjuu američkom državnom javnom radiju ubrzo nakon toga.

U trenutku kad su službenici tražili njihova imena, Moore je uočio Sandru Sanchez i njezinu malu djevojčicu koja je počela jecati kada ju je njezina mama spustila kako bi ju granični policajci mogli pregledati.

Spustio sam se na koljena i uspio snimiti nekoliko fotografija tog trenutka, rekao je Moore koji već deset godina pokriva američko-meksičku granicu.

Na ceremoniji dodjele nagrada u Amsterdamu, Moore je za AFP rekao:

Htio sam ispričati drukčiju priču. Za mene je to bila prilika da prikažem pogled na čovječanstvo koji se često ogleda samo u statistici, rekao je 51-godišnji fotograf.

Mislim da ova, imigracijska pitanja, ne odjekuju samo u SAD-u, već i diljem svijeta, rekao je Moore obraćajući se stotinama uzvanika na dodjeli nagrade.

(Hina)


1 komentar

  • Zasto ne uslikaju uplakanu djecu koja placu nad rodbinom koje su ubili ovi sto prelaze granice. Zasto ne uslikaju nered koi prave ovi sto nasilno ulaze preko granice. Ja sam da se pomogne svakom covjeku bez obzira na vjeroispovjest i boju koze. Ali stvarno potrenitim i normalnim ljudima. A svu bagru koja prelazi granicu da bi zavila te ljude u crno sto im gostoprimstvo udjele na dozivornu robiju. Ima na tisuce djece uplakanih radi ovih sto prelaze granice samo nece nitko da vodi o njima racuna.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.