Fotografija koju se čekalo 110 godina: Snimljena “crna pantera”

Godinama, desetljećima se pričalo o toj životinji i raspravljalo hoće li ikad više na afričkom kontinentu postojati primjerak crnog leoparda, poznatijeg kao “crne pantere”, ili će to zauvijek ostati na onoj jedinoj fotografiji snimljenoj 1909. godine.

Od tada, unatoč nastojanjima znanstvenika, nije snimljen niti jedan dokaz da na području Afrike postoji barem još jedan primjerak te rijetke vrste.

Sve dok San Diego Zoo nije službeno potvrdio kako je Will Burrard-Lucas uspio snimiti “crnu panteru” u ležernoj noćnoj šetnji kenijskom divljinom.

Impresivne fotografije divlje mačke objavio je na svom Twitter profilu.

Zadnji put ta superrijetka vrsta snimljena je prije točno 110 godina, 1909. u Etiopiji.

Čekali smo je mjesecima. Postavili smo nekoliko kamera u području Laikipije još prošle godine, nakon što smo dobili nekoliko dojava da je na tom području viđen crni leopard. Trebalo je nekoliko mjeseci, ali uspjeli smo! Snimili smo je, koliko je znanstvenicima poznato, prvi put nakon više od stotinu godina, kaže Nick Pilfold iz San Diego Zoo-a.

Ova ženka pantere koju je Burrard-Lucas snimio u Keniji gotovo potpuno je crne boje, s nekoliko svijetlih točkica koje se na ovim fotografijama ne vide. Znanstvenici kažu kako je to rezultat rijetke mutacije gena zvane melanizam, odnosno prevelike produkcije pigmenta u organizmu ženke, pišu 24sata.hr.

Pojednostavljeno, kažu znanstvenici, to je potpuna suprotnost od albinizima, kada organizam prirođeno ili nasljedno ne može stvoriti pigment melanin.

Melanizam se ne pojavljuje samo kod mačaka, ima ga i kod zmija te ptica i kornjača.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.