FOTO: Održana 7. Ljubuška večer u Zagrebu

Ljubuški i Ljubušaci svoj su dan proslavili u Zagrebu. Hrvatska metropola ponovno je bila domaćin sada već sedme Ijubuške večeri, zavičajne zabave koja, kao i svake godine, okuplja mnoštvo poznatih iz svijeta politike, kulture, Crkve… Na dan kada je Hrvatska i formalno došla do odškrinutih vrata Europske unije, Hrvati iz BiH predstavili su svoj kraj koji će i u europskoj budućnosti ovisiti o naporima hrvatske Vlade od koje se puno očekuje.

– Smatram da će upravo Hrvatska biti most koji će spajati Lijepu Našu s Hrvatima u BiH koji se i danas nalaze u potčinjenom položaju. Opasne su poruke da Hrvati kojima nije dobro u BiH odu u Hrvatsku. Ipak, puno je lakše biti Hrvat u Klobuku, kako je onima u Zenici ili Bugojnu – ozbiljan je budući saborski zastupnik Milijan Brkić, bivši zamjenik ravnatelja policije, radom iz Klobuka kod Ljubuskog.

Ulazak u EU i bh Hrvati

Napominje da je najveća vrijednost Unije ta što će Hrvatsku izdvojiti iz “gliba Balkana”. Dodaje kako bi ulazak u “paketu” s drugim državama i bivše Jugoslavije bio završni udarac Hrvatima u Federaciji koji bi bili u potpunost obezvrijeđeni i prepušteni sami sebi. Od širenja europske zajednice puno se očekuje, pa i novi ministar zdravstva Rajko Ostojić. Istaknuti SDP-ovac prije svega ističe važnost ulaganja u obrazovanje i stvaranje novih kadrova koji državu mogu unaprijediti, koji su imuni na vanjske utjecaje, pošteni i mladi. – U Mostaru predajem sjajnoj skupini studenata, odličan je nastavni kadar i sve bolja Sveučilišna bolnica. Osobnim primjerom, što predajem bona fide, dao sam primjer i pokazao da se i zdravstvena skrb tog dijela pučanstva sve više poboljšava. Šaljite svoju djecu na studij medicine i farmacije na Sveučilište u Mostaru, imat ćete sjajnu generaciju – poručio je Ostojić pred nekoliko stotina okupljenih Ljubušaka i prijatelja te pogranične općine.

Da se Sveučilište u Mostaru sve više približava svjetskim standardima i odgaja izvrsne liječničke kadrove, potvrdio je i Ante Kvesić ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice, koji se nada da će za šest-sedam godina uspjeti samostalno organizirati i nastava, bez “posudbi” iz Hrvatske.

Visoki gosti u Globusu

General Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Zdravko Boras, sveučilišni profesor i stručnjak za odnose s javnošću Božo Skoko, Sandi Šola, vlasnik Karlovačke banke, bivši ministar Dragan Primorac, član tehničke Vlade Gordan Jandroković, Zdenko Čosić, predsjednik županijske Vlade, te vlč. Ivan Tolj i načelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić, koji su suorganizirali Večer, samo su neki koji su u petak pronašli put do zagrebačkog Velesajma.Dobra zabava, specijaliteti hercegovačkog kraja i folklorni nastupi ipak nisu uspjeli istisnuti strah od budućnosti. Budućnost Hrvata preko granice i šesnaest godina nakon završetka Domovinskog rata i velikosrpske agresije i dalje je sveprisutno pitanje, kako u samoj BiH, tako i u Zagrebu. – Koliko god nas vezali osjećaji, Hrvatska i BiH su dvije države. Nažalost pozicija Hrvata u BiH danas je lošija nego u Jugoslaviji. Apsolutna dominacija bošnjačkog naroda nad hrvatskim koji nema svoje predstavnike, svoje medtje, svoje gospodarstvo – dokaz su da postoji samo deklarativna ravnopravnost – ustvrdio je Ivan Miloloža iz Hrvatske udruge poslodavaca i bivši pretendent na mjesto Ministarstva gospodarstva. Evidentno je kako se i dalje nameće pitanje izjednačavanja prava etniciteta u BIH, kako pripadnici naroda koji čini gotovo 10 posto populacije i dalje proživljavaju teške dane na rodnoj grudi. Hoće li približavanje Hrvatske EU donijeti veću samostalnost, ostaje vidjeti, no jasno je da se između županijskog ustroja, formiranja trećeg entiteta ili stvaranja saveznih država mora naći način i gospodarskim prvacima u FBiH osigurati dostojanstveniji i ravnopravniji život, prije pridruživanja same BiH EU.

Prijam na pantovčaku kod predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik RH prof.dr.sc IvoJosipović primio je jučer u Uredu predsjednika izaslanstvo Ljubušaka u kajem su bili Nevenko Barbarić, načelrikopćine Ljubuški, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije, Ante Mišetić, predsjednik Skupštine ZHŽ-a, Radoslav Luburić, ministarfinancija ZHŽ-a, Zdravko Boraš, ministar unutarnjih poslova ZHŽ-a, Ivan Tolj, predstavnik Styria International grupe, Dario Škegro, predsjednikZavičajnog kluba Ljubušaka – Zagreb, Ante Škegro, glavni tajnik Zavičajnog kluba Ljubušaka-Zagreb, i Ante Boras, potpredsjednik Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata. Načelnik općine je u kratkom izlaganju upoznao predsjednika sa stanjem u Ljubuškom i Hercegovini, s postojećim projektima, a naročito o početku izgradnje koridora Vc na prostorima Ijubuške općine. Također je izvijestio predsjednika i o potencijalima razvoja Ijubuškoga kraja. Predsjednik je u razgovoru još jednom potvrdio da se zalaže za ravnopravan položaj Hrvata u BiH i da će i dalje činiti sve što je u njegovoj moći kako bi se to i ostvarilo. Barbarić je predsjedniku darovao umjetničku sliku vodopada Kravice te ga pozvao da posjeti Ljubuški što je predsjednik s radošću prihvatio.

(www.ljportal.com)

13 komentara

 • Nek je Jandroković bio. Volim više što je posvetio cijeli svoj govor Hrvatima iz BiH i ideji o Trećem entitetu, nego ona 3 komada teletine i 2 litra vina što sam pojeo i popio.
  __________________________
  Smrt fašizmu, kurac komunizmu, otrov kapitalizmu!

 • Im just getting began down this highway, the adventure is going to be long, however my goal is 2 years to have an entire time earnings online and to give you the chance spend more time with my household as a substitute of going for a 9 to 5 job..

 • One important issue is that when you find yourself searching for a student loan you may find that you will want a cosigner. There are many cases where this is correct because you could find that you do not have a past credit rating so the lender will require you have someone cosign the loan for you. Good post.

 • When I had ants coming up the wall and into the greenhouse window where the catfood dish is, I took up the piece of carpet lining the bottom of the window, cleaned everything well and then sprinkled talcum powder, pushing it into the cracks around the edge and replaced the piece of carpet. No more ants there. Down in the cellar, I draw a thick line with sidewalk chalk around the edge of the floor and around the feet supporting the storage racks, making sure none of them touch the walls. Ants won’t cross a chalk line. And a little tip I got from my Texas relatives, that keeps my kitchen cupboards ant-free is putting unopened 5-packs of Wrigleys Spearmint gum inside.

 • Very excellent written article. It is going to be helpful to anybody who usess it, including myself. Maintain up the very good work – can’r wait to read a lot more posts.

 • I believe what you published made a lot of sense.
  But, think about this, suppose you added a little content?
  I am not saying your content is not solid., but what if you added
  a title that makes people desire more? I mean FOTO:
  Održana 7. Ljubuška večer u Zagrebu | Jabuka.tv is a little
  plain. You might glance at Yahoo’s home page and note how they create
  news titles to grab people interested. You might add a video or a related pic or two to
  get readers interested about everything’ve written. In my opinion, it could bring your posts a little
  bit more interesting.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.