“Forma nad sadržajem” Josipa Mijića privukla i oduševila veliki broj posjetitelja

Izložba “Forma nad sadržajem” akademskoga slikara Josipa Mijića otvorena je u srijedu u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg u Širokom Brijegu.

Riječ je o 29. samostalnoj izložbi umjetnika podrijetlom iz Travnika, a koji već dugi niz predaje na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, sa sjedištem u Širokom Brijegu. Izložba je privukla veliki broj posjetitelja koji su i nakon otvorenja još dugo ostali na prigodnom druženju.

Josip Mijić "Forma nad sadržajem"

Izložba je privukla veliki broj posjetitelja

Fra Vendelin Karačić uputio je dobrodošlicu nazočnima u ime domaćina, istaknuvši da ga je ova izložba zaintrigirala i inspirirala.

Povjesničar umjetnosti Beat Čolak u predgovoru je napisao da je “Forma nad sadržajem” Mijićev “umjetnički obračun” s površnošću, dok je u govoru prije svečanog otvorenja naglasio da je Mijićeva izložba konceptualnog duha te da ne tematizira izravno ni društvo ni pojedinca.

Mijićevi su monoliti lice i naličje društva, odnosno lica i naličja u kojima se može prepoznati svaki pojedinac. Zato i ne postoji unificirano značenje ovih djela. Svatko je ovdje tragač za sebe, a da bi dosegao odgovor pojedinac se mora uzdignuti iznad stanja u kojemu je bio prije dolaska na ovo mjesto, rekao je Čolak u govoru.

Izložbu je svečano otvorenom proglasio sam umjetnik Josip Mijić, zahvalivši svima koji su došli.

Istodobno s otvorenjem izložbe u Franjevačkom muzeju i galeriji trajalo je odbrojavanje za otvorenje virtualne izložbe

Sat vremena nakon otvorenja izložbe u Franjevačkoj galeriji, otvorena je i virtualna izložba, koju možete pogledati klikom na ovaj link.

Program otvorenja vodila je Željka Šaravanja, a izložba u Širokom Brijegu ostaje otvorenom i dostupnom za razgledavanje do 1. prosinca 2019. godine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.