Ford najavljuje električni F-150 s impresivnim mogućnostima

Američki Ford ima na tamošnjem tržištu najprodavaniji kamionet u povijesti, no suočeni s “prijetnjom” Cybertrucka i trendom elektrifikacije, morali su i u svoj legendarni F-150 ugraditi elektromotore. Aktualni prototip poslužio im je da se pohvale kratkim najavnim videom.

Poznato je da je Fordov pickup kamionet F-150 najprodavaniji automobil u SAD-u, ali isto tako i da je njegov ogromni motor na fosilna goriva pomalo ispao iz modernih trendova. Kao mogući konkurenti u borbi za kamionetima sklone američke kupce ističu se Teslin najavljeni Cybertruck i nedavno predstavljeni Nikolin (zapravo General Motorsov) Badger. U Fordu, dakako, ne spavaju, nego naporno rade na elektrifikaciji Raptora, pa su se ovih dana pohvalili i jednim videom u kojem ističu mogućnosti električnog pogona svojeg budućeg e-kamioneta, piše Autonet.hr.

Fordovi planovi za elektrifikaciju modela F-150 objavljeni su lani, no o njima se i dalje ne zna mnogo. U videima koje kompanija objavljuje na webu vidi se tek da je riječ o modelu za 2021. godinu koji će dobiti i električnu inačicu. Ona će ujedno biti i najsnažnija i najbrža od svih do sada proizvedenih modela F-150.

Dva elektromotora novog pickupa trebali bi biti dovoljno snažni da povuku oveći teret u obliku prikolice, čak i uzbrdo, da savladavaju teške terene jednako, ako ne i bolje kao klasični motori, te da ovaj veliki kamionet povuku i uz uzbrdicu nagiba čak 60%. Električni pogon kupcima će umanjiti troškove održavanja za oko 40%, kažu, a novi električni kamionet imat će i dodatni prostor za teret – ispod prednje haube, gdje bi inače bio smješten motor.

Još jedna zanimljivost – električni F-150 omogućit će budućim vlasnicima da se spoje na njegov izvor energije, u slučaju da im struja zatreba za kakvu opremu na terenu ili, primjerice, kada odu na kampiranje na kakvo udaljeno mjesto.

Istodobno s najavom električnog prototipa, Ford je objavio i da ulaže čak 700 milijuna dolara u svoju tvornicu Rouge Complex u Michiganu, gdje je upravo započela proizvodnja novog modela kamioneta, ali i gdje će se proizvoditi njegova električna inačica.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.