Forbesova ljestvica – na što studenti najviše troše lovu?

Iako je kriza, novac se troši, s time da se dobro promisli kamo će otići i treba li nam doista ono što ćemo platiti. Uz hranu i odjeću mora se pronaći novca i za stvarčice koje život znače dok smo na fakultetu. Forbes je tako proveo istraživanje među studentima o tome na što troše najviše novca i evo do kojih su zaključaka došli.

Prijenosna računala – obično se radi o stavci koja dosta košta, a kasnije, kada se eventualno želi prodati kao korišteno veoma gubi na vrijednosti. Na zapadu je sve veća praksa da se računala unajmljuju, ali kod nas to nije slučaj.

Poduka – razni dodatni seminari kao priprema za prijemni, ali i poduke iz raznih predmeta kako bi se lakše prošao ispit sve češće su stavke koje studenti plaćaju.

Prijevoz – ovisno o tome gdje stanujete, prijevoz može postati veoma visoka stavka u budžetu jer smo svjedoci da svaki mjesec rastu cijene goriva, a samim time i prijevoz. Neki od studenata javni prijevoz zamjenjuju biciklom, kao jeftinim i ekološkim prijevoznim sredstvom. Nažalost, onim studentima koji svakodnevno putuju na predavanja iz grada u grad to najčešće nije moguće.

Stanovanje – ako nije visoka cijena karte za prijevoz, onda je definitivno za stan ili studentsku sobu. Studentske su sobe znatno jeftinije rješenje, ali nažalost nisu dostupne svima pa je privatan stan jedino rješenje. Dobro je podijeliti troškove u privatnom stanu – što više cimera, to bolje, barem kada se radi o podjeli troškova.

Društveni život – opće je poznata činjenica da je mnogima bit studiranja buran društveni život. No, on nije nimalo jeftin, naprotiv, može postati jedna od stvari zbog koje studenti najdublje guraju ruku u džep.

Kreditne kartice – u određenim trenucima mogu spasiti život, ali u nekima ga mogu učiniti stresnijim nego što jest. U posljednje vrijeme u modi su studentske kreditne kartice, jednako kao i na zapadu, ali zapravo se radi o varljivoj stvari koja nas lako može povući na krivi kolosijek. Mnogo je sigurnija stvar plaćati dobrom starom gotovinom jer – koliko para toliko muzike.

Plaćanje pune cijene – u nekim radnjama moguće je dobiti popust na osnovi studentskih isprava pa zašto to ne iskoristiti? Ipak, mnogi ne vode brigu o tome, ali zato je potrebno napraviti plan kupovine. Malo truda, ali na kraju se isplati. (mojfaks.com)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.