Forbes: Ovo je najmoćnija žena svijeta

Forbes je objavio listu 100 najmoćnijih žena na svijetu, a prvu poziciju zauzela je MacKenzie Scott, bivša supruga Jeffa Bezosa. MacKenzie Scott iza sebe je na listi ostavila Kamalu Harris, Christine Lagarde, Marry Garru i Melindu Gates.

U tekstu o najmoćnijoj ženi svijeta, Forbesova Maggie McGrath piše da je Scott nakon razvoda od Bezosa dobila ogromna sredstva koja je velikom brzinom počela dijeliti u humanitarne svrhe.

Prije tri godine MacKenzie Scott bila je autorica, supruga i majka četvero djece koja je pokrenula grupu za borbu protiv zlostavljanja, a ’90-ih je pomogla svom suprugu pokrenuti Amazon. Ostala je u sjeni – ali onda se razvela od Jeffa Bezosa, dobila četvrtinu njegovog udjela u Amazonu i gotovo odmah počela planirati kako će sve to dati. “Imam nesrazmjernu količinu novca za podijeliti”, napisala je u svibnju 2019. kada je potpisala obećanje darivanja i pritom obećala da će dati barem polovicu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe, piše McGrath.

Scott ne samo da je počela ispunjavati svoju riječ već to čini rekordnom brzinom i s potpunom kontrolom kamo ide njezin novac. U nešto više od dvije godine, Scott, koja vrijedi 57 milijardi dolara, dala je 8.6 milijardi dolara za 780 organizacija koje promiču pitanja koja uključuju ravnopravnost spolova, rasnu pravdu i javno zdravstvo.

To je učinila bez ureda i poštanske adrese, a ne postoje dokazi da ima stalno zaposleno osoblje. Umjesto toga radi sa svojim suprugom Danom, istraživačima i savjetnicima neprofitne konzultantske tvrtke Bridgespan. Ona nikome ne odgovara, nema upravni odbor (za koji znamo) i, budući da ne daje darove preko dobrotvorne zaklade, nema ni zahtjeva za izvješćivanjem, navodi McGrath, prenosi Index.

Za usporedbu, Zaklada Gates, koja ima gotovo 1.800 zaposlenika, 2020. je zaradila 5.8 milijardi dolara bespovratnih sredstava. Scott je te godine podijelila nešto više od 5.8 milijardi dolara. I, što je najvažnije, ona koristi filozofiju davanja “bez ograničenja”, što znači da svaka organizacija može koristiti sredstva kako god smatra prikladnim, zaključuje Forbesova autorica-

(www.jabuka.tv | Foto: Kevork Djansezian/Getty Images)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.