FK Sarajevo reagirao na provokacije zeničke publike

Povodom događanja na utakmici 5. kola Premijer lige BiH, u kojoj je Fudbalski klub Sarajevo gostovao Čeliku na Bilinom Polju, ovaj klub se oglasio priopćenjem za javnost.

“Naime, subotnji susret između zeničkog Čelika i Fudbalskog kluba Sarajevo obilježili su rasistički uzvici upućeni od strane navijača domaćeg Kluba nigerijskom internacionalcu, prvotimcu FK Sarajevo, Harmony Ikandeu.

Rasistički uzvici, koji su se čuli sredinom prvog poluvremena, često kada bi naš prvotimac imao loptu među svojim nogama, te prilikom izlaska Ikadea iz igre u 62. minuti utakmice, sa istočne i zapadne tribine zeničkog stadiona, predstavljaju uvrjedljivo skandiranje, koje je naš prvotimac izuzetno profesionalno podnio, te je nastavio igrati i svojim potezima je za vrijeme provedeno na terenu ostavio jako dobar dojam, koji je, ponavljamo, uvrjedljivim, rasističkim povicima ispraćen.

Zaista, ne želimo ni pomisliti kako se osjećao naš prvotimac dok je sa tribina stadiona slušao pomenute uzvike, koje su vrlo dobro čuli akteri obje ekipe, službeno osoblje utakmice, te bosanskohercegovačka sportska javnost, putem izravnog TV prijenosa”, navodi se u priopćenju.

“Upravo takvo sramotno, rasističko navijanje, dovelo je navijače gostujućeg tima do ruba nerava, te dolazi do sukoba sa predstavnicima MUP-a ZDŽ, nakon gola izjednačenja, kojeg je postignuo Leon Benko u 50. minuti utakmice, te je utakmica bila prekinuta na period od petnaest minuta i kasnije nastavljena.

FK Sarajevo ovim putem iskazuje svoje razočarenje zbog uvrjedljivih rasističkih povika na jučerašnjoj utakmici na stadionu Bilino Polje, koji su upućeni našem prvotimcu, Harmony Ikandeu, te iste osuđujemo. Rasizmu, diskriminaciji i nacionalizmu, nije mjesto na nogometnim terenima u Bosni i Hercegovini, a neshvatljivo ponašanje zeničke publike na jučerašnjoj utakmici treba konačno predstavljati kraj takve vrste skandiranja”, ističe se iz sarajevskog kluba.

“Također, FK Sarajevo ovim putem pozdravlja reakciju domaćina utakmice, Nogometnog kluba Čelik Zenica na samo događanje, obzirom da su putem službenog razglasa u nekoliko navrata zamolili domaću publiku da prestanu sa pomenutim povicima upućenih našem prvotimcu. Mišljenja smo da je samo zajedničkim snagama Nogometnog Saveza Bosne i Hercegovine, te klubova, koji se natječu u bosanskohercegovačkoj Premijer ligi, moguće trajno otkloniti probleme vezane za rasizam, diskriminaciju i nacionalizam sa naših stadiona.

FK Sarajevo će i dalje ulagati maksimalne napore, kako bi se događanja poput jučerašnjih, jednom za sva vremena istrijebila iz bosanskoherceogvačkog nogometa”, piše i priopćenju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: