Fizički obračun u Parlamentu BiH

Sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta BiH jučer je zasjenio skandal u Klubu SDA gdje je došlo i do fizičkog obračuna među državnim zastupnicima.
Zastupnik Sadik Ahmetović potvrdio je novinarima kako je na njega fizički nasrnuo Asim Sarajlić, šef Kluba SDA u državnom parlamentu i potpredsjednik SDA.
Ahmetović kaže kako je Sarajlić stavio ruke oko njegovog vrata, ali da su veći incident spriječili drugi zastupnici ove stranke Šemsudin Mehmedović i Senad Šepić.

Fizički obračun

Sve je počelo na sjednici kada se glasovalo o točki dnevnog reda “reformska agenda” koju je predložio Nikola Špirić. Kako nije bilo suglasnosti zastupnika, napravljena je stanka. Zastupnici SDA su se povukli u svoje prostorije gdje su nastavili razgovarati o sjednici Parlamenta. No, otvorene su i neke druge teme: Kongres SDA, izbor rukovodstva, te je u jednom trenutku Ahmetović rekao Sarajliću kako mu je više dosta priče o Bakiru Izetbegoviću i Dževadu Mahmutoviću.
Sarajlić je, tvrdi Ahmetović, tad skočio, prišao Ahmetoviću i uz riječi “nemoj ti meni na moga predsjednika i tko si ti da govoriš o mom predsjedniku’” počeo ga daviti.
-Kad sam rekao da neću više dozvoliti da me ponižavaju pojedinci iz SDA, pritom spominjući Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, Sarajlić je nasrnuo na mene te je pitao zašto spominjem Izetbegovića. Ovo je nezapamćen slučaj – kazao je Ahmetović.
Do Sarajlićeve izjave jučer nismo uspjeli doći.
Klub zastupnika SDA, inače, ne održava sjednice na kojima bi se dogovarao zajednički nastup o točkama dnevnog reda te je vjerojatno i to jedan od razloga zbog kojeg je izbila svađa.
Četvorica zastupnika SDA Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Senad Šepić poslali su jasnu poruku početkom ovog mjeseca kako svoje aktivnosti unutar državnog Parlamenta neće podrediti željama predsjednika SDA Bakira Izetbegovića te kako će glasovati za sve što je isključivo u interesu države i građana BiH. Od tad Izetbegović nema kontrolu nad njima.

Nije usvojena rezolucija

Tijekom jučerašnje sjednice Zastupničkog doma državnog Parlamenta predsjedavajući Šefik Džaferović je u više navrata pozivao zastupnike da uđu u salu, a oporba je negodovala tvrdeći kako njihove kolege, koje su dio vladajuće koalicije “dangube po restoranima” u Parlamentu i po hodnicima. Za četiri sata zasjedanja usvojeno je nekoliko zaključaka, izvještaja i suglasnosti, dok je odbijen Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici koju su predložili zastupnici Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP-a i Zaim Backović (BPS). Rezolucija je odbijena voljom zastupnika iz RS-a. Kako nije bilo spremnosti za razgovor ni o čemu spornom, govori činjenica kako je odbijena rasprava i o reformskoj agendi koja je trenutačno najveći problem u državi.
Zastupnici SNSD-a nastavili s praksom napuštanja sjednica jer njihov zahtjev za razmatranje smjene predsjedavajućeg Džaferovića nije uvršten na dnevni red.
Kao i na pretprošloj sjednici, vratili su se na glasovanje kako bi pomogli SDS-u da spriječi usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Nakon što je jučer odbijen zahtjev SNSD-a za raspravu o reformskoj agendi, zastupnik Nikola Špirić kazao je kako je rasprava o ekonomskim reformama krucijalno važno pitanje za sve građane BiH. Izrazio je bojazan kako će ovu godinu u BiH “pojesti komarci”, s obzirom kako je najavljeno usvajanje 65 zakona, a do sad nije usvojen nijedan.

Nema smanjenja plaća

Iako je javnost očekivala kako će zastupnici jučer razmatrati stanje plaća u institucijama i moguća smanjenja to se nije dogodilo. Kolegij Doma skinuo je prije početka sjednice s predloženog dnevnog reda Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju. Izmjene ovog zakona, koje je predložio zastupnik SBB-a Damir Arnaut predviđaju ukidanje naknade zaposlenicima u institucijama, uključujući izabrane i imenovane osobe, koje su u radnom odnosu za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim radnim tijelima ukoliko dužnost u njima obavljaju u vrijeme radnog vremena. Povjerenstvo za financije i proračun odlučila je da se izjašnjenje o ovom Prijedlogu odgodi dok se ne dostavi mišljenje Vijeća ministara.

Zvizdić: Nećemo dozvoliti deponiju nuklearnog otpada na granici

Na jučerašnjoj sjednici prihvaćen je Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2014. godinu, ali ne i Informaciju Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH o sigurnosti zbrinjavanja istrošenog goriva i sigurnosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Zadužena je Agencija za dostavu detaljnih informacija o mjerama koje se poduzimaju u vezi sa sigurnošću stanovništva i životne sredine u blizini lokacije na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, gdje se planira odlagati za prvo vrijeme radioaktivni, a naknadno i nuklearni otpad.
Direktor Agencije Emir Dizdarević rekao je zastupnicima kako je Hrvatska obavijestila BiH kako je to za sada jedina lokacija gdje se može odlagati otpad.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je kako će ova institucija koristiti sve što je u njihovoj nadležnosti kako onemogućiti da na granici BiH bude izgrađena deponija radioaktivnog otpada, što namjerava Hrvatska na lokaciji Trgovska gora. “To bi bio jedini primjer u Europi i svijetu da se deponija nuklearnog otpada formira na tako velikoj udaljenosti od mjesta na kojem je i nastao”, rekao je Zvizdić. Najavio je kako će VM formirati povjerenstvo kako bi pratili ovu situaciju i surađivali s hrvatskim vlastima.

(www.dnevni-list.ba)

2 komentara

Komentiraj: