Finska imenovala vladu u kojoj je 12 ministrica i najmlađa premijerka na svijetu

Predsjednik Republike Finske Sauli Niinisto imenovao je danas 76. vladu ove države koju čini čak 12 žena na ministarskim pozicijama te sedam muškaraca.

Vlada Finske na čelu s premijerkom Sanniom Marinom ima 19 ministara među kojima je sedam iz Socijaldemokratska stranke, pet ministara iz Stranke centra, tri iz Zelene lige, dva iz Lijeve alijanse te dva ministra iz Švedske narodne stranke Finske.

Važno je istaći kako je i premijerka Marin s 34 godine najmlađa predsjednica vlade na svijetu. Ona predvodi koaliciju lijevog centra sastavljenu od pet stranaka, a koje predvode žene. Četiri među njima stare su između 32 i 34 godine.

Podsjećamo, Marin će vjerojatno predstavljati Finsku 12. i 13. prosinca na summitu lidera Europske unije.

Na prvom plenarnom zasjedanju koje je održano jučer Vlada Finske donijela je odluku o podjeli dužnosti ministara, članova ministarskih odbora, ministarskih radnih skupina i zamjenika ministara.

Ovo nije manekenka, već najmlađa premijerka na svijetu

Vlada premijera Marina ovom prilikom predstavila je program rada.

Damama u Finskoj pripale su liderske pozicije u ministarstvima financija, pravde, unutarnjih poslova, lokalne uprave, obrazovanja, znanosti i kulture, poljoprivrede, ekonomije, financija, ministarstvu za socijalna pitanja, ministarstvu za obiteljska pitanje te ministarstvu za okoliš i klimatske promjene, prenosi Klix.ba.

Inače, Finska do kraja godine predsjedava Europskom Unijom.

(www.jabuka.tv)
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.