Financijska policija ušla u mostarski Aluminij

Nakon zaključka Federalne vlade, Finansijske policija FBiH ušla je jutros u Aluminij kako bi izvršila uvid u ovog nekadašnjeg bh. gospodarskog  giganta, kontrolu svih novčanih tijekova, ugovora i računa, s posebnim osvrtom na sve priljeve i odlijeve novčanih sredstava do 10. srpnja 2019. godine, kada je ugašena proizvodnja.

Kako je N1 ranije objavila, još krajem 2014. godine Tužiteljstvu HNŽ-a upućeno nekoliko izvještaja financijske policije zbog osnovane sumnje u kaznena djela izvlačenja novca iz kombinata, no dosada niko nije reagirao, piše N1.

U ladicama Tužiteljstva HNŽ-a već pet godina nalazi se devet izvješća o postojanju osnovane sumnje o počinjenju kaznenih djela u poduzeću Aluminij d.d. za veći broj osoba. Ovu informaciiju potvrdili su u federalnoj finansijskoj policiji.

Financijska policija je temeljem utvrđenih i prikupljenih dokaza koji se odnose na poslovanje gospodarskog društva Aluminij d.d. Mostar Županijskom tužiteljstvu HNŽ podnijela 9 (devet) Izvješća o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima kojim su tretirane utvrđene nezakonitosti 48 lica sa prijedlogom da se identificirana imovinska korist koja je stečena počinjenjem kaznenih djela u daljnjem postupku oduzme, istaknuli su.

O kojim imenima je riječ, zbog tajnosti istrage, detalje prijave nije bilo moguće dobiti, no dijelovi izvješća odavno su poznati javnosti. Od primjerice enormnog novca koji se izdvajao za članove menadžmenta kombinata: Bivši direktor Mijo Brajković uspio je inkasirati preko 700.000 KM kroz nagrade, otpremnine, ugovore o konzultantskim uslugama.

Stan u Mostaru koji je otkupio za blizu 13.000 KM zamjenio je zagrebačkim u vlasništvu Aluminija, tri puta vrednijim, no procjenjen na istu svotu. No, Brajković nije jedini, a visoka primanja su tek dio onoga što se istraživalo u kombinatu. Nepovoljni ugovori sa dobavljačima sirovina za preradu, od FEAL-a do Primorke, tu je i preprodaja struje… što se navodi u posljednjim prijavama dioničara. Jedan od štetnijih ugovora je rezanje bivše Tvornice glinice Mostar i prodaja starog željeza za koju će mali dioničari tada ustvrditi “da je vrijedila 46 milijuna, a menadžent na čelu sa Ivom Bradvicom je prodao za 6 milijuna“.

Tužiteljstvo HNŽ-a ranije je naložilo da se tim nadzorom obuhvati cjelokupno razdoblje od posljednje kontrole Financijske policije pa do dana obavljanja nadzora, kao i da na tim poslovima angažira dovoljan broj ovlaštenih službenih osoba Financijske policije.

Također, naloženo je da se nadzorom posebno utvrde i provjere poslovi oko nabavke električne energije kao energenta te nabavke svih ostalih sirovina i materijala neophodnih za proces proizvodnje.

Nadalje, naloženo je da se izvrše provjere i napravi analiza prodaje proizvoda iz proizvodnog procesa i da se posebno analiziraju poslovni odnosi s “velikim” dobavljačima i povezanim društvima, kao i to da se pribavi i analizira sva poslovna dokumentacija koja može upućivati na drugo eventualno nezakonito postupanje i činjenje kaznenih djela i otkrivanja počinitelja.

Usporedon s tom aktivnošću, Tužiteljstvo je saslušalo određeni broj svjedoka i osumnjičenih u predmetima koji su ranije formirani, kao i po prijavi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, pa su u tom smislu i upućeni pozivi svim dosadašnjim direktorima društva koji do sada nisu saslušavani u Tužiteljstvu, i to: Ivi Bradvici, Željku Kordiću, Nikici Ljubiću, Ružici Udovičić, Mariju Gadžiću i Draženu Pandži, te predsjednicima nadzornih odbora.

(www.jabuka.tv)


14 komentara

 • Umjesto da su već odavno u zatvoru,financijska policija tek ulazi,znači dala je Upravi društva vremena da pokuša prikriti malverzacije i pljačku.Vrana vrani ne vadi oči…

 • Di to ima stan kupiti. Mostaru za 13 000 KM.
  Di to u Zagrebu ima stan kupiti za 13 000KM.
  Znači Aluminij kupio stan i platio da bi s napravila zamjena.

 • Na ovom slučaju vidjet će narod ko je vlast a ko tužiteljstvo sudstvo i inspekcije.Doći će na vidjelo jeli ovi narod mora napustiti njihovu domovinu!!!

 • Ovo je odlično! Ali treba financijsku policiju (najbolje neku neovisnu inozemnu – međunarodnu) poslati i u Hepok, Đuru Salaja, Soko, Fabriku duhana Mostar, Lastu Čapljina, Vidovo polje Stolac, Novogradnju, OTP, Obnovu, Timal, Unis, Granit, Igman Konjic, Granit Jablanica, Krivaju, Željezaru, Špediciju Bugojno, Bratstvo Travnik, Pobjeda Goražde, …tvrtke po Sarajevu, Tuzli, Zenici, Doboju, Lukavcu, Kaknju, Visokom, Maglaju, Bihaću, Kladuši, Cazinu itd.

 • Ovo koji su ga pokrali i krali godinama i sada su na vlasti ponovo naredne 3-4 god. I sada oni salju kao finansijsku policiju, sami sebi i to svoju, svoje ljude. Kod nas je sve uvezano politika, policija, mafija, tuzilastvo. Samo novac, novac i novac. Tko je to od velikih lopova osuden pravosnazno… nitko.!!

 • da dobro reče ovaj gore anonimno privatiziraše firme kao da im je ćaćevina to su bile narodne firme a ne državne radnici su od svojih samodoprinosa stvarali tko ima pravo to dati i otpisati dugove nekome napraviti reviziju tko je tu oštećen mi narod država radnici po čemu je netko zasluniji od drugih da on ima veće pravo od drugog

 • KADA STE TU BLIZU ISPITAJTE GDJE SU OTJERANI STROJEVI IZ SOKOLA JESU LI JOŠ U UPOTREBI U ZAGREBU ILI SU OTPISANI KADA TO ZAVRŠITE NAVRATITE POSLIJE U ŠIROKI PA ISPITAJTE PORIJEKLO IMOVINE TKZ ŠIROKOBRIJEŠKIH TAJKUNA

 • Vidi to znaci i Feal i Primorka su se pomogli od Aluminija.Ma ko ce znat ljudi svasta pricaju ja ne vjerujem u to.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.