Filmovi “Dublje od dna” i “Pakao” najbolji na ovogodišnjem MFF-u

Film “Dublje od dna”, libanonske redateljice Sarah Kaskas jednoglasnom odlukom žirija osvojio je Grand Prix 21. Mediteran Film Festivala, koji se od 19. do 22. kolovoza u online izdanju održao u Širokom Brijegu.

Najboljim kratkim filmom proglašen je “Pakao”, dokumentarac španjolskog redatelja Raula de la Fuentea.

U svojem obrazloženju, žiri u sastavu Bojana Burnać, Ivana Roščić i Dušan Moravec naveli su kako autorica filma “Dublje od dna” hrabro i sigurno vodi gledatelje ulicama raspadnutog i kaotičnog Beiruta, prateći potresne životne priče protagonista i njihovu nadu.

Narativna linija filma daje usporedan pogled na sudbine tih ljudi, ali i grada. Film u kojem su grad i njegovi stanovnici kao jedan organizam. Jednako tako, film u kojem su izvrsna dramaturgija, kamera i zvuk kao jedan organizam, stoji u njihovom obrazloženju.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja – filmu “Eter”, turske redateljica Ruken Tekes i filmu “Grad mrtvih” španjolskog redatelja Miguela Eeka.

Ruken Tekes maestralno je ispunila filmsko vrijeme meditacijom o sjećanju na svijet koji nestaje i meditacijom o svijetu koji dolazi, navode članovi žirija u svojoj odluci.

Govoreći o “Gradu mrtvih” ističu kako je to film čiji nas protagonisti osvajaju humorom utkanim u bol i sreću plesnog kola života i smrti te da autor kroz vješt ritam izmjena filmskih scena, drži pažnju gledatelja ne ispuštajući niti jedan korak u kolu kojeg zajedno plešemo.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Tina Šmalcelj, Joško Lokas i Goran Bogdan, odlučio je da MFF Best Short, čiji je pokrovitelj Podravka, pripadne filmu “Pakao”.

U dirljivom, često šokantnom, ali i dalje estetski veoma zadovoljavajućem filmu, redatelj prikazuje pakao na zemlji poznat i kao zatvor Pademba Road u Sierra Leoneu. Za humanizam i hrabrost s kojom pristupa bivšim i sadašnjim zatvorenicima i ljepotu koju pronalazi čak i u najmračnijim kutovima svijeta, žiri je odlučio nagradu dati filmu “Pakao” Raula de la Fuentea, naveo je žiri koji je dodijelio i dva posebna priznanja.

Nagrađeni su film “A sad se spušta večer” srpske redateljice Maje Novaković za koji žiri kaže da je mirnim i koncentriranim pristupom posljednjim godinama života kako sela, tako i njegovih stanovnika, redateljica stvorila osjećaj idile prikazujući kadrove na koje smo već davno zaboravili.

Navode kako precizna i estetizirana fotografija u kombinaciji sa sporim i neopterećenim životom stvaraju nadasve meditativan i inspirativan film.

Posebno priznaje u ovoj kategoriji dodijeljeno je i filmu “Raj” španjolskog redatelja Matea Cabeza, za iznimno intimnu i emotivnu priču u kojoj se u izoliranoj atmosferu bolničke sobe stalno pretapaju i izmjenjuju uloge oca i sina.

Tijekom zatvaranja 21. Izdanja Mediteran Film Festivala prikazan je i film nastao na radionici MFF School, koja se ovu godinu, također održala online.

Tomislav Topić, direktor festivala, odjavljujući 21. izdanje, zahvalio je svima koji su podržali ovaj festival u online obliku.

Ipak nadam se da ćemo se na sljedećem 22. Mediteran Film Festivalu vidjeti u nekim normalnijim okolnostima i u festivalskoj atmosferi, rekao je Topić.

Na 21. Mediteran Film Festivalu, koji se od 19. do 22. kolovoza održao u Širokom Brijegu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su prikazani i filmovi u programu “U Fokusu” i “Filmski Centar Sarajevo” kao i filmovi iznenađenja domaćih autora, priopćili su organizatori.

*Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.