Film o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca u četvrtak u Mostaru

Dokumentarni film “In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri”, koji govori o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca 1945. godine, imat će pretpremijeru u Zagrebu, 11. veljače u kinu Europa u 19 sati.

Dan kasnije u četvrtak, 12. veljače film će biti prikazan i u Mostaru u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače s početkom u 19 sati.

Ulaz na projekciju je besplatan, ali se ulaznice trebaju podići u prostorijama župnog ureda u Franjevačkom samostanu u Mostaru, priopćeno je iz Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”.

Redateljica filma je Nada Prkačin, a prikazane su povijesne okolnosti u kojima se zločin nad hercegovačkim franjevcima dogodio.

Film sadrži mnoštvo arhivske građe te u njemu nastupaju svjedoci iz tih vremena, povjesničari i oni koji se brinu da istina o komunističkim zločinima prodre u hrvatsko društvo s obje strane granice, navodi se u priopćenju.

U svibnju 1945. provincijal hercegovačkih franjevaca u provinciji ima 231 fratra na raspolaganju, u svibnju 1945. tek 61, a u svibnju 1946. godine, znakovito, 66. Oni su nastavili živjeti pod komunističkom strahovladom koja ih je progonila i uhićivala tako da je do Domovinskog rata 90-ak hercegovačkih franjevaca okusilo tamničke dane.

Ništa bolje nije prošao ni božji puk. Samo u Hercegovini ubijeno je preko 20.000 ljudi, dok su komunisti na Širokom Brijegu za nekoliko dana početkom veljače 1945. napravili preko stotinu što većih, što manjih masovnih grobnica.

Danas Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, na čelu s fra Miljenkom Stojićem, nastoji da Crkva pobijene hercegovačke franjevce jednoga dana proglasi mučenicima, odnosno blaženima i svetima, stoji u priopćenju.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.