FIFA potvrdila smjernice za Svjetsko klupsko prvenstvo s 32 kluba

Vijeće FIFA-e na sastanku u Jeddahu potvrdilo je neke smjernice u vezi s novim formatom Svjetskog klupskog prvenstva na kojem će sudjelovati 32 kluba.

Prva izvedba bit će održana između 15. lipnja i 13. srpnja 2025. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u priopćenju FIFA-e.

Upravo se u Jeddahu održava posljednje klupsko SP sa sedam klubova, a 2025. prvi put će biti emitirana proširena verzija s predstavnicima svih šest konfederacija.

Klubovi će se biti uvršteni na SP na temelju sportskih postignuća u protekle četiri godine, koje će započeti grupnom fazom odgovarajućeg kontinentalnog natjecanja. Klubovi će za svaku pobjedu dobiti tri boda, jedan bod za remi, a još tri boda za prolazak u daljnji dio pojedinog kontinentalnog klupskog natjecanja.

Što se tiče europskih klubova, iza njih su pune tri sezone Lige prvaka i grupna faza nove sezone. Tako da će se za klupsko SP 2025. izuzetno koristiti postojećom metodologijom s koeficijentima.

Prema potvrđenim kriterijima, Afriku će predstavljati četiri kluba (egipatski Al Ahly, marokanski Wydad i još dva koja će biti naknadno objavljena), Aziju četiri, i to Al Hilal iz Saudijske Arabije, japanski Urawa Red Diamonds i još dva .

Europa će imati 12 klubova – Chelsea, Real Madrid, Manchester City, Bayern München, Paris Saint-Germain, Inter Milano, Porto, Benfica i još četiri koja će biti naknadno objavljena.

Sjevernu i Srednju Ameriku i Karibe predstavljat će Monterrey i Leon iz Meksika te Seattle Sounders iz SAD-a, a još jedan sudionik iz regije bit će objavljen naknadno.

Oceaniju će predstavljati novozelandski Auckland City, dok će Južnu Ameriku predstavljati brazilski Palmeiras, Flamengo i Fluminense te još tri koja će naknadno izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo.

Jedno mjesto pripada i predstavniku domaćina.

Turnir će započeti s osam skupina od po četiri kluba, nakon čega slijede osmina finala, četvrtfinale, polufinale i finale. Utakmice za treće mjesto neće biti.

Prošireno klupsko SP bit će svake četiri godine. Od 2024. svake će se godine održavati tzv. interkontinentalni kup u kojem će igrati pobjednik europske Lige prvaka, a suparnik će mu biti pobjednik “play offa” klubova iz drugih konfederacija. Finalni susret, od kojih će se prvi odigrati 18. prosinca 2024. godine, igrat će se na neutralnom terenu, prenosi STA.

(Fena | Foto: FIFA)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.