FIFA: Nogometaši će znakom X prijavljivati rasističko ponašanje

Nogometaši će na utakmici sada moći sucu prijaviti rasističku gestu ili riječ tako što će rukama napraviti znak X, objavila je u petak FIFA u sklopu borbe protiv diskriminacije koja potkopava ovaj sport.

Upravno tijelo svjetskog nogometa priopćilo je da bi rasizam bio poseban prekršaj u sportskom disciplinskom kodeksu, sa strožim sankcijama uključujući gubitak utakmice.

Globalni stav protiv rasizma zauzet je tijekom godišnjeg kongresa 211 članica FIFA-e u Bangkoku, nakon nekoliko mjeseci konzultacija s igračima koji su pretrpjeli zlostavljanje od protivnika ili navijača.

Zvijezda Real Madrida Vinicius Jr jedan je od najglasnijih glasova protiv rasizma u nogometu. Često na meti uvreda ovog tipa na španjolskim stadionima, 23-godišnji brazilski napadač nedavno je briznuo u plač dok je na konferenciji za novinare govorio o ovoj borbi protiv diskriminacije.

Nekoliko nogometnih utakmica, posebice u Europi, dodatno je prekinuto posljednjih tjedana zbog rasističkih izgreda na tribinama, zbog čega su suci ponekad bili prisiljeni prekinuti utakmice.

U nogometu postoje problemi, priznao je u travnju predsjednik Međunarodne federacije Gianni Infantino, pozivajući na ujedinjenje u borbi protiv rasizma i nasilja na stadionima.

(Hina | Foto: X)

1 komentar

  • Vini Jr. vam je primjer osobe koja trpi rasizam??? hahahahahah
    Covjek je debil i najveci kreten na terenima diljem svijeta, uzasno iritantno stvorenje i najveci provokator. Nitko njega ne vrijedja jer je crnac nego jer je djubre.
    Kako Militao ili Camavinga nemaju problema s rasizmom? Zato jer su normalni ljudi, a Vini ce i usred Afrike dozivjeti zvizduke jer ih zasluzuje

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.