FIFA i UEFA neće priznati nogometnu ”super ligu” – Jabuka.tv

FIFA i UEFA neće priznati nogometnu ”super ligu”

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) i šest kontinentalnih nogometnih federacija poručile su kako neće priznati nikakvu zatvorenu “super ligu” čije formiranje već godinama planiraju najbogatiji europski klubovi.

Bilo koji klub ili igrač koji bi bio uključen u to natjecanje ne bi imao dopuštenje nastupa na turnirima koje organiziraju FIFA i kontinentalne federacije, poručili su u zajedničkom priopćenju FIFA, UEFA, AFC, CAF, Concacaf, CONMEBOL i OFC.

Nogometne federacije poručile su kako se moraju poštovati temeljna načela nogometne piramide: sportske vrline, solidarnosti, promocije i relegacije, jer su to načela na kojima počiva nogometna igra i globalna popularnost tog sporta.

Nogomet ima dugu i bogatu povijest zahvaljujući tim načelima. Sudjelovanje na globalnim i kontinentalnim natjecanjima uvijek treba biti izboreno na terenu, poručili su iz FIFA-e, UEFA-e, AFC-a, CAF-a, Concacafa, CONMEBOL-a i OFC-a.

Ideja o stvaranju europske super lige, koja je bi bila alternativa sadašnjoj Ligi prvaka, spominje se u medijima već nekoliko godina. Tako je 2018. njemački magazin Der Spiegel objavio je da je Real Madrid sudjelovao u planiranju Super Lige. U listopadu prošle godine bivši predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu priznao je da je pregovarao o sudjelovanju Barce u takvom natjecanju, prenijela je Hina.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.