Fićo: Legendarni automobil koji je unio revoluciju

Ove godine navršava se 60 godina od početka proizvodnje jednog od omiljenih i najzastupljenijih automobila ikad, a riječ je o “fiatu 600”, poznatijem kod nas kao ”fićo”.

Iako je davno prestala njegova proizvodnja, ovaj mali automobil i danas je u srcima mnogih širom svijeta. Neki su u njemu začeti, neki su rasli, a neki i odrasli u legendi koja je postala zaštitni znak talijanskog preporoda.

Od sredine pedesetih i početka šezdesetih godina prošlog stoljeća talijanska ekonomija našla se u nevjerojatnoj fazi ekspanzije. Industrijski rast je utrostručen, a s tim je porasla i proizvodnja automobila, piše Glas Srpske.

Sve je to kontekst s kojim je 1955. ”Fiat” lansirao svoj novi model ”600”, najkarakterističniji proizvod automobilske industrije u tom razdoblju koji je unio preporod u automobilskoj industriji. Ideja o narodnom automobilu u Italiji nastala je još 1936. kada je Dante Giacosa svojim ”fiatom 500” postavio parametre masovne motorizacije.

On je 1935. godine dobio zeleno svjetlo za početak proizvodnje ”fiata 700” koji je trebao biti sa četiri sjedala. Međutim, rat je prekinuo ovu ideju, koja ipak nije umrla, već je poslije rata nastavljena.

U prototipnoj fazi poslije rata napravljene su tri verzije ovog automobila. Prva je bila sa motorom sprijeda i pogonom pozadi, kod druge motor je bio ugrađen sprijeda poprijeko s pogonom na prednje kotače, dok je u trećoj varijanti motor bio ugrađen otpozadi poprijeko s pogonom na zadnje kotače.

U sva tri koncepta motor je ipak bio četverocilindrični s 500 kubika. Očekivana brzina iznosila je oko 85 kilometara na sat i karoserija je morala omogućiti pristojan komfor za četiri osobe. Te parametre nije bio problem ispuniti, problem im je predstavljao mjenjač, a to je riješeno 1953. Godine, piše Glas Srpske.

Tako je nastao četverocilindrični vodom hlađen agregat kapaciteta 633 kubika i snage 19 konjskih snaga, sa mjenjačem sa četiri brzine. Topli zrak s hladnjaka motora odvodio se kroz poseban tunel sve do vjetrobranskog stakla, tako da su konstruktori ujedno riješili na jednostavan način i pitanje grijanja automobila i 1955. ”fiat 600” konačno je bio rođen.

Automobil mali veličinom – ali velikog potencijala, javnost je vidjela prvo u ožujku u Ženevi, a u travnju na salonu u Torinu. Italiju je u pravom smislu riječi napao oktanski virus ”fiat 600”. Godišnje se proizvodilo oko pola milijuna ovih automobila.

Ubrzo su izašli i jači modeli s 800 kubika i 29 konjskih snaga koji su mogli ići brzinom do 110 kilometara na sat.

Svoje posljednje značajnije izmjene ”mališan” je doživio 1964/65. kada se prvo ugrađuju ”normalna” vrata s otvaranjem prema naprijed umjesto starih ”za samoubojice”. Povećana su prednja svjetla i dodatna guma na dijelove branika. U toj formi ”fiat 600” proizvodio se do 18. svibnja 1969. godine kada je s proizvodne trake sišao posljednji primjerak.

(Glas Srpske)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.