FIBA priznaje ABA ligu

Čelnici Svjetske košarkaške federacije (FIBA) potvrdili su u petak pismenim putem da će tijekom vikenda priznati regionalnu Jadransku ligu, doznaje B92.

B92 došao je u posjed pisma, koje su potpisali generalni tajnik Patrick Bauman i direktor FIBA Europa Kamil Novak, adresiranog na nacionalne košarkaške saveze Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Slovenije, u kome se, između ostalog navodi – “da su ispunjeni svi postavljeni zahtjevi” – i da će ABA liga službeno biti priznata u nedjelju u Budimpešti.

“Želio bih da potvrdim da je dokumentacija koju ste poslali, u vezi sa pismom FIBA od 20. lipnja ove godine, u potpunosti u skladu sa zahtjevima koje smo postavili. Vaš zahtjev za priznanjem ove lige, proslijeđen je Bordu FIBA Europa, koji se sastaje u nedjelju u Budimpešti”, navodi se između ostalog u pismu koje predstavlja ogromno olakšanje za cijelu košarkašku regiju.

Na kraju pisma, čelnici FIBA zahvalili su se nacionalnim savezima i klubovima, na ogromnom naporu kako bi se došlo do rješenja na obostrano zadovoljstvo.

Ovim pismom praktično je završena višemjesečna agonija tijekom koje su čelnici FIBA (počev od prosinca prošle godine) zahtijevali dokumentaciju od čelnika poduzeća Sidro d.o.o. da bi problem eskalirao povlačenjem priznanja regionalnog natjecanja u ožujku.

Ipak poslije sastanka u Beogradu 13. travnja, ključni trenutak, ispostavit će se kasnije, dogodio se 20. svibnja na sastanku u Ljubljani, kada čelnici KK ‘Crvena zvezda Telekom’ nisu željeli potpisati radnu verziju sporazuma – jer se tim dogovorom nije rješavalo priznanje lige od strane FIBA.

Od tog trenutka, i poslije niza sastanaka klubova u regiji i nacionalnih saveza, ali i nekoliko oštrih pisama koja su stigla iz Ženeve (FIBA), zajedničkim naporima svih klubova i saveza, postignut je dogovor u Zagrebu.

Poslije korekcija dokumenata, FIBA je u petak u večernjim satima konačno priopćila da je regionalna ABA liga ispunila sve uvjete za priznanje po generalnom statutu FIBA, što bi trebalo da se verificira u nedjelju, objavio je B92.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: