Festival nasilja u jednom od najposjećenijih gradova Europe: Napadaju turiste na svakom koraku

Španjolska planira 26. lipnja ukinuti obavezu nošenja maski na otvorenom, no tu odluku Vlada mora potvrditi na sjednici dva dana ranije.

Postepenim ukidanjem lockdowna Španjolska se otvara za građane, ali i turiste. Najpopularnija shopping i poslovna ulica Barcelone – Passeig de Gracia konačno je opet otvorena za poslovanje.

Udruženje Passeig de Gracia pozdravlja otvaranje, ali i upozorava da povratak inozemnih turista znači i povratak kriminalaca na ulicu, koji žele nadoknaditi vrijeme izgubljeno zbog pandemije covida.

Predsjednik udruženja Luis Sansa izjavio je da je situacija neodrživa i da su tvrtke zabrinute jer kriminal utječe na turističke brojke.

Udruženje je pozvalo Gradsko vijeće da što prije dovrši plan ugradnje video nadzora te izrazilo uvjerenje da bi sigurnosne kamere mogle početi s radom najkasnije krajem ljeta.

Takvi uređaji na javnim prometnicama smanjuju kriminal između 30 i 40 posto, a ovih dana svjedočimo povratku džeparoša i sitnih lopova, rekao je.

U ovom trenutku otvoreno je 90% hotela na Passeig de Gracia, a svi očekuju da će se multiplicirati broj turista kroz nekoliko tjedana. Prema aktualnim podacima, popunjenost hotela u Barceloni iznosi 30%, a u srpnju bi se postotak mogao popeti na 60%.

Povratak kriminala znači i povratak nasilja na ulice. To su ljudi koji djeluju u malim skupinama od dvije-tri osobe. Rade to nasred ulice, kradu satove, nakit i novčanike turistima pa čak ih napadaju na izlazu iz hotela i dućana, izjavio je Luis Sansa prenijevši zabrinutost poduzetnika s tog područja.

Podsjeća da se prije pandemije centar grada borio za povećanu prisutnost policije na području te je došlo do poboljšanja. No u vrijeme pandemije i kriminal je bio stopiran.

Ističe da se povratak zločina na ulice dogodio brže nego što se očekivalo.

Izvori iz ureda gradonačelnice Ade Colau uvjeravaju da plan postavljanja sigurnosnih kamera ide po planu, te da bi sustav mogao početi funkcionirati u idućim mjesecima. Također, podsjećaju da u izvršnoj vlasti ne postoji jedinstvo u stavu oko postavljanja kamera na javnom prostoru zbog zadiranja u privatnost, prenosi Jutarnji list.

Trgovci, poduzetnici i hotelijeri na Passeig de Gràcia žale se što počinitelji kaznenih djela koriste rupe u kaznenom zakonu i sporo pravosuđe.

Mnogim kriminalcima ne smeta što ih stalno iznova privode, žali se Lusi Sans.

(www.jabuka.tv | Foto: Felix Lipov)
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.