Ferrand: Bošnjaci su glavni problem EU, a Srbi su najviše na udaru

Europski parlamentarci u utorak su razmatrali rezoluciju o BiH, čiji je predlagač Cristian Dan Preda, izvjestilac Europskoga parlamenta za BiH. Zastupnici su nakon toga dali svoje mišljenje o ovoj rezoluciji o kojoj će se glasati u srijedu, piše N1.

Dan Preda je, između ostaloga, u izlaganju kazao da izjave predsjednika RS u BiH, Milorada Dodika, izazivaju tenzije i da su velika prijetnja za mir.

“Izjave predsjednika RS predstavljaju veliku prijetnju za mir i stabilnost zemlje. Činjenica je da ljudi žele napredovati prema Europi, ali ostaje čitav niz stvari koje se moraju uraditi. Kada govorimo o borbi protiv terorizma i organiziranoga kriminala, očekujemo veću posvećenost. Činjenica je da poruka koja se mora poslati BiH mora biti poruka puna nade”, kazao je Preda.

Član Kluba zastupnika Europe nacija i sloboda u Europskom parlamentu i francuske nacionalističke stranke Nacionalni front, Edouard Ferrand je izvještaj Dana Prede nazvao “naivnim”, optuživši Bošnjake kao glavni problem za Europsku uniju. Ferrand je iznio nekoliko šokantnih viđenja, poput onoga da je imenovanje muslimanske manjine 1975. godine prouzrokovalo prve probleme u bivšoj Jugoslaviji.

“Gospodine Preda, Vaš je izvještaj naivan i zapravo je sudjelovanje u ubojstvu europske nacije. Kada je 1975. godine (Josip Broz) Tito prvi put uveo muslimansku manjinu, to je izazvalo prve probleme. Naime, nikad takva manjina nije postojala i u ovom obliku je priznata kao jedna od narodnosti. Činjenica jeste da trenutačno postoje dva entiteta slijedom Daytonskoga sporazuma. Srbi su danas ti koji su najviše na udaru. Oni zapravo samo žele obraniti svoju kulturu i politiku, a danas hrvatska i muslimanska sastavnica jeste ta koja želi ići u smjeru pristupanja Europskoj uniji kako bi ostvarili vlastite interese i ni zbog čega drugoga”, kazao je Ferrand, koji je poručio:

“Mislim da je došlo vrijeme da RS u BiH bude u poziciji da brani svoj identitet i mislim da je u tome treba podržati”.

Na pitanje Dubravke Šuice, zastupnice Europske pučke stranke, da li smatra da bi Europskoj uniji bilo važno imati mirno i pouzdano susjedstvo jer bi eventualnim odcjepljenjem RS bila ugrožena stabilnost u regiji, Ferrand je kazao da je pravi problem u “bošnjačkom entitetu”.

“Danas postoji problem radikalnoga islamizma u BiH i ‘bošnjački entitet’ je taj koji je djelovao u smjeru razvoja toga radikalnoga islamizma. To je ono što je prava opasnost za Europsku uniju”, zaključio je francuski parlamentarac.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.