Federalni revizori dali negativno mišljenje na financijski izvještaj Zračne luke Mostar

Federalni revizori su Zračnoj luci u Mostaru dali negativno mišljenje na financijski izvještaj za prošlu godinu.

Utvrdili su i da je pred ovim poduzećem neizvjesna budućnost, s čime se vodeći ljudi Grada Mostara i zračne luke ne slažu. Najavljuju predan rad u budućnosti, a tvrde i da su vidni rezultati rada tijekom prve godine mandata nove gradske vlasti.

Društvo nije obavljalo djelatnost za koju je i osnovano, jer je samo 124.838 KM prihoda ostvarilo za obavljene avio-operacije, stav je revizora Ureda za reviziju institucija Federacije o poslovanju Zračne luke Mostar za prošlu godinu.

Za čelne ljude poduzeća stanje nije crno, uz najavu da će se uskoro ispuniti sve preporuke iz revizije.

Dvanaest preporuka su nam dali za zadnju reviziju, a od 2017. smo 29 preporuka ispoštovali i napravili. Dvanaest nismo stigli, jer su više administrativne prirode. Ne vidim negativno ili suzdržano mišljenje, kaže za BHRT ravnatelj Zračne luke Mostar Ivan Ljubić.

Iz nevladinog sektora upozoravaju da je Zračna luka već 25 godina potpuno neiskorištena, te da kao takva dalje ne može opstati.

Postoje dva razloga: da su političke elite koje upravljaju proračunima i koje su osnivači, apsolutni amateri – da nemaju pojma kako raditi ili da se politički guši razvoj Hercegovine i Grad Mostar. Mislim da je to drugo, smatra Marin Bago iz Udruge Futura Mostar.

Vlada Federacije BiH u posljednje vrijeme u Zračnu luku Mostar uložila je 16 milijuna maraka, od čega devet u infrastrukturu, a sedam za plaće, školovanje i subvencije. S izvještajem revizije zasad nisu upoznati.

Kroz davanja tih sredstava smo uključeni u financiranje Zračne luke i trebali bismo imati taj izvještaj. Godinama se ulaže, a uloženo ne daje dobitak kakav bi trebao biti. U sljedećem razdoblju ćemo razmisliti o daljnjim ulaganjima i iznosima ulaganja, navodi za BHRT Amadeo Mandić iz Ministarstva prometa FBiH.

Bez ulaganja s viših razina, Zračna luka Mostar sa sadašnjim kapacitetom poslovanja teško bi opstala. Tračak nade su linije i destinacije na koje se leti u 2022. godini.

Što će sve za 2.000.000 KM uraditi Zračna luka Mostar

Nama je drago je da smo uspjeli vratiti i oživjeti stara tržišta. Nastojimo razvijati mrežu, uvoditi nove linije i destinacije. Evidentno, potencijal postoji, smatra ravnatelj Zračne luke Mostar Ivan Ljubić.

Zračna luka Mostar bi, po nama, trebala izvršiti reorganizaciju uprave, odnosno vlasništva, da ide pod koncesiju, javno partnerstvo ili privatizaciju. Tako bi netko na drugi način upravljao Zračnom lukom, a ona bila u punoj funkciji, mišljenja je Amadeo Mandić iz Federalnog ministarstva prometa.

Na velikim ekranima, zasad samo rijetkih europskih zračnih luka, na popisu odredišta može se pročitati i ime Mostara.

U Mostar sletio prvi zrakoplov na izravnom letu iz SAD-a

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.