Federalni parlament danas o zateznim kamatama i staroj deviznoj štednji – Jabuka.tv

Federalni parlament danas o zateznim kamatama i staroj deviznoj štednji

Zastupnički dom Parlamenta FBiH će na sjednici, po hitnom postupku, razmatrati predloženi zakon o visini stope zatezne kamate, te izmjenu Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH.

Cilj zakona o visini stope zatezne kamate je da se smanji stopa zatezne kamate s 12 na 10 posto godišnje i da iznos obračunate zatezne kamate ne bude veći od glavnog duga, javlja BHT.

Primjenom ovih odredbi privrednim subjektima bilo bi “olakšano plaćanje dospjelih obaveza, odnosno izmirenje glavnog duga“.

Izmjenom Zakona o izmirenju obaveza po osnovi računa stare devizne štednje u FBiH predloženo je da se utvrdi novi datum kao krajnji rok za verifikaciju računa stare devizne štednje, čime se stvaraju uvjeti za propisivanje novog roka za verifikaciju potraživanja “starih deviznih štediša” najkasnije do 31. prosinca 2022. godine.

Po skraćenom postupku zastupnici bi se trebali izjasniti o Prijedlogu zakona o porezu na ugljovodonike u FBiH, kojim se predviđa uvođenje ekstra poreza na profit iz industije istraživanja i eksploatacije nafte i plina u rasponu od 30 posto.

Na dnevnom redu su i zakoni koje su predložili zastupnica Meliha Bijedić, zakon o specijalnoj edukacijsko-rehabilitacijskoj, logopedsko-audiološkoj i socijalno-pedagoškoj djelatnosti, zatim zastupnica Lana Prlić, zakon o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH, dok je zastupnik Irfan Čengić predložio donošenje izmjena i dopuna Zakona o drumskom prijevozu u FBiH.

U Nacrtu su zakon o građevinskom zemljištu u FBiH, zakon o reprodukcijskom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja, kao i Program rada Zastupničkog doma.

Također će se razmatrati Program prestrukturiranja elektroenergetskog sektora u FBiH, zaduženje Federacije za realizaciju projekta “Javni prijevoz Sarajevo – Dio 2”, te izvještaji o radu i poslovanju RTV FBiH za 2014., 2015., 2016. i 2017. godinu.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.