Federalni inspektori u HNŽ-u zapečatili 8 objekata i otkrili 7 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u srijedu su na području Mostara, Stoca, Čitluka, Čapljine i Konjica izvršili 30 inspekcijskih nadzora te otkrili 7 neprijavljenih radnika.

Otkrili su i 13 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i 2 objekta koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj te 2 objekta koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Nadzorom su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku i djelatnost proizvodnje i prodaje kruha i peciva, priopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja zapečaćeno je 8 objekata, a u 24 slučaja izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 51.800 maraka.

Porezna uprava će, kako je navedeno, nastaviti provoditi aktivnosti kontrole zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanja sive ekonomije te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci, stoji u priopćenju.

Iz Porezne uprave pozvali su sve radnike koji rade na crno da ih o tome obavijeste, poručujući im da će samo na taj način moći ostvariti svoja zakonom zagarantirana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na mirovinsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatirani, poručili su iz Uprave.

Porezna uprava poziva i sve građane da saznanja o ilegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona, prijave Poreznoj upravi, kao i sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

(Fena)4 komentara

  • Mars u Carajevo majku vam federalnu to ne treba pustati ovamo.
    Sto.me zivcira kad kazu kanton a ne zupanija.
    Idioti hocete i jezik da nam mjenjate. To treba satrat cim se vidi na putu….treba placati porezbi obaveze ali nista prema Carajevu .
    Nasi poslodavci….ujedinite se i placajte porez i ostale stvari samo u nasu zupaniju

  • MOJ SINE NAŠI IH PRIME I POŠALJU GDJE IM ODGOVARA ODNOSNO SVOJOJ KONKURENCIJI DA IM NAPIŠU KAZNE TO JE NAŽALOST DUGOGODIŠNJA PRAKSA A OVI TRGOVCI I UGOSTITELJI SIGURNO SU MALO NUDILI INSPEKTORIMA PA IM OVI NAPISALI KAZNE INSPEKTOEI NE PRIHVATAJU DA JE POSLA SVAKI DAN MANJE TE DA IM NEMOGU VIŠE PONUDITI I NA KARAJU NEKA SIPA ISPITA NESRAZMJER IZMEĐU PRIMANJA I ONOGA ŠTO INSPEKTORI IMAJU BOGATSTVO

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.