Federalna inspekcija: 233 prekršaja u 337 provjera

U nastavku drugog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriju Federacije BiH, federalni inspektori su u periodu od 27. listopada do 8. studenoga 2018. izvršili 337 inspekcijskih i šest kontrolnih nadzora.

Utvrđena su 233 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 233 prekršajna naloga s ukupnim financijskim efektom u iznosu od 329.050 KM. Utvrđen je iznos za naplatu od ukupno ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­89.388 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Izrečeno je 35 upravnih mjera, od kojih se 14 odnosi na mjere privremene zabrane rada. Od 144 kontrolirana gospodarska subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sustavima, konstatirano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj. Osam subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodane robe i izvršene usluge.

U suradnji sa županijskim upravama za inspekcijske poslove, a prema dostupnim informacijama, u listopadu 2018. godine zatečena su 322 radnika “na crno”, dok je ukupan broj osoba zatečenih na radu “na crno” u Federaciji BiH od početka 2018. godine 2.591.

Pojačani inspekcijski nadzori vrše se na čitavom teritoriju FBiH, u tijeku radnog vremena, kao i u noćnim i ranim jutarnjim satima te u dane vikenda.

Od početka drugog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora (15. listopada 2018. godine), inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u vršenju pojačanih inspekcijskih nadzora izvršili 1.090 inspekcijskih nadzora i 26 kontrolnih nadzora.

Utvrđeno je 812 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 812 prekršajnih naloga s ukupnim financijskim efektom u iznosu od 1.153.200 KM. Utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 159.007,89 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak.

Izrečena je 171 upravna mjera, od kojih se 76 odnose na mjere privremene zabrane rada.
Od 468 kontroliranih gospodarskih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sustavima, konstatirano je da jedan subjekt nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj, a 45 subjekata nadzora nisu izdavali fiskalne račune za prodane robe i izvršene usluge.

Naglasak pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, prometa, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike. Aktivnosti se vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji sa županijskim inspektorima rada.

Federalna uprava za inspekcijske poslove poziva sve gospodarske subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, da ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno financijskog sankcioniranja.

(Fena)


4 komentara

  • ZAŠTO SAMO KOD NAJVIŠE BIJEDNIH PRIVATNIKA KONTROLIRATE HAJDE POĐITE OD DRŽAVNIH INSTITUCIJA PA NIŽE RAZINE NEBI DO NAS MALIH DOŠLI ZA 30 GODINA ALI TE NESMIJETE ONDA UDRI PO JADNIM BIJEDNICIMA KOJI POKUŠAVAJU ŽIVITI OD SVOG RADA NA KRAJU TREBA NAS I KAZNITI KADA SMO U MANJINI U OVOJ DRŽAVI ŽIVJETI POŠTENO ONDA ŽIVIŠ U ZABLUDI NAŽALOST JADNI INSPEKTORO MORAJU TO RADITI ILI GUBE POSAO ONDA NEŠTA I SEBI UŠIĆARE EVO PREKONTROLIRAJTE IMOVINSKO STANJE INSPEKTORA ŽZH PA ĆE TE VIDJETI U KOJM SU NESRSZMJERU PRIMANJA I IMOVINA ONDA IH U ZATVOR NEKA DOKAZUJU ODAKLE IM ČIM SE ZAPOSLE U DRŽAVNE FIRME ODMAH SE STVARA BOGATSTVO KUPUJU AUTA PRAVE KUĆE KUPUJU STANOVE ČAK MALO SPOSOBNIJI IMAJU I LJUBAVNICE

  • Tako je ja u posuskom vodovodu skoro 3 godine radim na odredeno ili na crno dije ta inspekcija da nas malo proraseta da uvatim bar jednu godinu staza

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.