Federacija prodaje Švicarcima udio u Aluminiju?

Korporacija Vitol sa sjedištem u Švicarskoj koja ostvaruje godišnji promet od 300 milijardi dolara iskazala je u komunikaciji s federalnim ministarstvom energetike, industrije i rudarstva najotvoreniji interes za ulazak u dokapitalizaciju Aluminija.

Kako tvrdi Večernji list, švicarska korporacija nudi osiguravanje dopreme jeftinije glinice nego što je sada, petrol-koksa i što je najvažnije, cijene električne energije koja bi bila niža od one koju sada plaćaju Elektroprivredi Herceg Bosne za više od 10 eura po megavatsatu.

Predstavnici Vitola, tvrdi Večernjak, su to iznijeli u izravnim razgovorima, a od njih je, kao i od drugih zainteresiranih kompanija, zatraženo da dostave svoje ponude oko mogućeg ulaska u mostarsku kompaniju.

No, Večernjak navodi kako ”nije isključena niti mogućnost da Federacija BiH proda svoj udjel u Aluminiju koji sada iznosi 44 posto Vitolu”.

To bi, tvrdi Večernjak, potpuno stabiliziralo poslovanje mostarskoga giganta i jednog od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini s prometom oko 300 milijuna eura.

Podsjećamo, iz Udruge malih dioničara Aluminijaš potvrđeno je kako su zanimanje za mostarsku tvrtku pokazali i Amerikanci. Prema riječima predsjednika Udruge, Samira Anića, riječ je o američkoj tvrci koja ima 26 predstavništava u svijetu.

I federalni ministar Eldar Trhulj potvrdio je kako su se zadnjih dana vlasnicima poduzeća javili predstavnici jedne od svjetski najjačih kompanija iz ove oblasti koji su kazali kako žele ulagati u Aluminij, a konkretizirali su to ponudom u kojoj stoji da mogu nabaviti struju po 39 eura za Aluminij i jeftiniju glinicu od one koju trenutačno Aluminij plaća.

Prema njegovim riječima, radi se o ”vrlo ozbiljnoj i dobroj ponudi” koja će se razmotriti i koja je došla u najbolji tren s obzirom da se Glencor koji godinama posluje s Aluminijem na zadnjem sastanku dvoumio oko ulaganja.

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.