FBiH: Za predsjedavajućeg Zastupničkog doma izabran Karajbić iz SDP-a, bez SDA i HDZ-a

Ostatak zastupnika predvođenih SDP-om, DF-om i Našom strankom, njih 52, nastavili su sa zajedanjem i za predsjedavajućeg izabrali Elvira Karabajića iz SDP-a BiH.

Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije pretvorila se jučer u pravu parlamentarnu dramu. Nakon što je aktualni predsjedavajući Edin Mušić je sjednicu prekinuo, te su dvoranu napustili zastupnici SDA i HDZ-a, piše Dnevni list.

Dosadašnji predsjedavajući Mušić (SDA) sazvao je sjednicu na kojoj su zastupnici preuzeli mandate i položili zakletvu, no problemi su se javili već kod dnevnog reda, a sve se iskompliciralo oko izbora novog predsjedavajućeg. Ostatak zastupnika predvođenih SDP-om, DF-om i Našom strankom, njih 52, nastavili su sa zajedanjem i za predsjedavajućeg izabrali Elvira Karajbića iz SDP-a BiH.

Prekid

Od 98 izabranih zastupnika, njih 95 je u utorak preuzelo mandate. Problemi su počeli kada su SDP, Naša stranka i DF predložili Elvira Karajbića iz SDP-a za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Predsjedavajući Edin Mušić odgodio je raspravu o ovoj točki dnevnog reda.

Mušić je rekao da klubovi zastupnika podnose prijedloge, ali da ne postoje pisani dokumenti koji definiraju konstituiranje klubova. Objasnio je da prijedlog nije legitiman jer klubovi nisu formirani.

Zastupnik SDP-a Damir Mašić ustvrdio ja da je prijedlog dostavljen na protokol i da su klubovi formirani.

Ja odgađam raspravu o ovoj točki dnevnog reda, rekao je Mušić, čime je završena sjednica Zastupničkog doma. Na njegovu odluku žestoko je reagirao Mašić koji je kazao da će Mušić završiti i na sudu.

Vi silujete demokraciju. Kada nemate većinu, vi primjenjujete silu i onda se pitate što niko s vama neće da pravi većinu, rekao je Mašić.

Odmah nakon Mušićeve izjave zastupnici iz SDA napustili su dvoranu Parlamenta FBiH, a za njima su isto učinili i članovi HDZ-a.

Prema poslovniku, prijedlog za izbor predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH podnose klubovi zastupnika. Može li prijedlog biti zakonit ako su službeno formirana samo tri kluba – nije prezirano i čeka se odgovor nadležnih službi.

Izabran predsjedavajući

Ostali zastupnici su ostali u dvorani i nakon izvjesnog vremena nastavili sjednicu bez SDA i HDZ-a.

Sa dovoljna 52 glasa što predstavlja većinu od 98 zastupnika, Elvir Karajbić iz SDP-a za izabran je za novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Nije bilo suzdržanih, niti glasova protiv.

Izbor Karajbića potvrdio je da u Parlamentu FBiH postoji nova većina koja ne uključuje SDA i HDZ.

SDA i HDZ napustili sjednicu Parlamenta FBiH, “zapelo” kod predsjedavajućeg

Elvir Karajbić novi predsjedavajući prekinuo je sjednicu jer se nisu stekli uvjeti za izbor dva dopredsjedavajuća jer nije bilo prijedloga.

Novi saziv Zastupničkog doma Parlamenta FBiH konstituira se nakon provedenih općih izbora u Bosni i Hercegovini, na kojima je, za ovu parlamentarnu razinu, najviše zastupničkih mjesta, 27, osvojila Stranka demokratske akcije, dok Socijaldemokratska partija BiH ima 16 mandata, koliko i koalicija predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH. Demokratska fronta – Građanski savez osvojio je 10 mjesta, dok će Savez za bolju budućnost BiH imati osam, a Naša stranka šest zastupnika.

Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i Pokretu demokratske akcije, po dva Narodu i pravdi, političkom subjektu A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSPBiH-HNL. Jedno mjesto u osvojila je i Laburistička stranka BiH.

(www.jabuka.tv


6 komentara

 • Ekstremna ljevica u bosnjaka mastavlja obracun sa hrvatskim narodom. Cilj je jasan izbaciti ih sa drzavne i Federalne razine vlasti onsamim tim preuzeti kontrolu nad svim ministarstvima i resorima. Ovo je etnicko ciscenje BiH- ne od hrvatskog naroda…HNS- or mora zauzeti jadan stav i odlucno se pod svaku cijenu siprostaviti ovoj velikobosnjackoj politici naspram hrvata.. Savjetnik Komsocu kojeg su birali bosnjaci je Slaven Kovacevic i novinar Habibovic pni koji si prednjacili u napadima na hrvatski narod pred izbore… Pa ovo je pre stradno…

  1
  3
 • hdz je jedina prava i hrvatska opcija s jasnim politicko gospodarskim usjerenjem i koji je vec desetljecima zasluzan za opstojnost naseg naroda.. hdz je balanser stanja u bih i regiji.. hdz iznad svega a ostalo su kopija stranke

  2
  1
 • Stalno birati “adeze”, a očekivati nešto drugo je ludost ili kako veli AA: “Ludost je raditi istu stvar više puta i očekivati drugačiji
  rezultat: Albert Ajnštajn! Ljudska glupost i svemir su beskonačni, a za ovo druga i nisam baš siguran-AA. Šta nam rade glasači HDZ-e, uvijek rade istu stvar i očekuju drugi rezultat, što znači beskrajnu glupost. Blago komunistima sa ovakvim narodom, mogu vladati stotine godina. Narod dopušta laganje, varanje, krađu, lopovluk, nepotizam, sveopću korupciju i to još opravdava komunističkim floskulama o snalaženju. Šta nam preostaje nego promijeniti narod i to uspijevamo. Ono zdravih snaga što imamo je protjerano vani i tako se čini da je partija kohezija “bratstva i jedinstva” i nema više “unutarnjih neprijatelja” koji slabe i urušavaju partiju. Partija je jača nego ikada, što vidimo i iz izbornih rezultata koji nikada nisu bili bolji za partiju. Svi partijski uhljebi se raduju i kliču “velikom vođi” na pobjedu i vjernost, dok i ono malo zdravih snaga bježi glavom bez obzira iz bastiona “hrvatstva” jer za Hrvata tu nema mjesta, nema radnog mjesta. Sva radna mjesta podijeliše drugovi među sobom i ona su postala nasljedna
  po partijskoj podobnosti, što je postalo općeprihvaćena stvarnost u žabokrečini hrvatstva kojom carski upravlja “veliki vođa” i njegova partijska svita. U narednom izbornom ci(r)klusu možemo očekivati još bolje izborne rezultate tzv. stožerne partije i njenih debila jer će baza biti pročišćenija sa manje onih koji ne misle kao partija i nisu na raspolaganju partiji. Uskoro će i priroda učiniti svoje i odnijeti u Had većinu današnjih partijskih apologeta, a partijski oko t nije takve populacijske naravi da nadomjesti brojnost i odanost svojih očeva i dolazimo do paradoksa da će partija u postotku rasti, a brojčano strahovito padati do njenog nestanka. Imati ćemo 100% partije sa nula članova i dolazimo do zamjene izborne baze. Da li će tu novu izbornu bazu činiti Hrvati povratnici željni revitalizacije svojih opustošenih ognjišta ili će nju sačinjavati neki novi ljudi koju će biti rezultat IKače, Marakeša, Maroka, Istambula i inih migrantskih partijskih dostignuća, ostaje nam uskoro vidjeti, čim se partija probudi iz svoga stogodišnjeg sna.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.