FBiH: Upućena inicijativa o naknadi za branitelje koji do sada nisu ništa dobili

Federalno udruženje Kamp branitelja uputilo je u Parlament Federacije BiH, točnije prema Odboru za braniteljska i invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, inicijativu za uvođenje braniteljskog dodatka pripadnicima Armije RBiH, HVO-a i MUP-a koji “do sada nisu ostvarili nikakva redovna mjesečna primanja na osnovu sudjelovanja u obrani zemlje”.

U inicijativi su zatražili da se što prije održi radno-konzultativni sastanak Odbora za braniteljska i invalidska pitanja na kojem bi se definirao braniteljski dodatak.

Mi nismo ni za kakve prosvjede, smjene ministara, peticije nego za razgovore i rješavanje pitanja kroz institucije ove države i zakonom propisana prava, poručili su iz Kampa branitelja.

Federalni zastupnik Almedin Aliefendić (SDA) i zamjenik predsjednika u Odboru za braniteljska i invalidska pitanja kaže kako su u koordinaciji s braniteljskim udruženjima u vezi s braniteljskim dodatkom.

Taj radno-konzultativni sastanak je u pripremi. Dobili smo njihovu inicijativu. Očekujem od novoimenovane predsjednice odbora da sazove sastanak na kojem će pored članova odbora biti i predstavnici braniteljskih udruženja Armije BiH, HVO-a i MUP-a iz perioda obrane BiH od agresije. Ja se nadam da je ovo dobar put da vratimo branitelje u fokus interesa i konačno riješimo pitanje braniteljskog dodatka, govori za Faktor Aliefendić.

Ukazuje kako je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH tražio od federalnog ministra Nedžada Lokmića da se očituje i zauzme konačan stav kada je riječ o braniteljskom dodatku.

Iskoristit ću priliku na ovom radno-konzultativnom sastanku na kojem će biti pozvan najvjerojatnije i ministar da nas upozna sa svim svojim planovima, posebno financijskim izdvajanjima iz proračuna prema braniteljskoj populaciji. Mi znamo da pripadnici Armije RBiH, HV-a i policije biološki nestaju, sve je manji broj korisnika. Pokušavamo zadržati razinu izdvajanja iz proračuna, ali trebaju se ta sredstva pravilno raspoređivati, kazao je Aliefendić.

Još nije rečeno koliko bi iznosio braniteljski dodatak po mjesecu provedenom u obrani zemlje.

Smatramo da je krajnje vrijeme da branitelji imaju braniteljski dodatak na osnovu sudjelovanja u obrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu u razdoblju od 18.9.1991. do 22.4.1996. godine, oni koji nemaju nikakva mjesečna braniteljska primanja. I to se treba rješavati u Parlamentu Federacije, kazao je za Faktor Hamza Krkalić, jedan od osnivača Kampa branitelja.

Lokmić: Kontinuirano se radi na poboljšanju statusa branitelja

(www.jabuka.tv)

20 komentara

 • Pošteno!
  Nisam htio ništa muvati niti kupovati lažnu invalidninu iako mi je to nuđeno više puta a sudjelovao sam u ratu od prvog do zadnjeg dana i to na prvoj liniji.Imao sam samo sreću da nisam izgubio glavu ili ranjen kao masu mojih kolega ,Hvala Bogu, ali smo svi mi poprilično izgubljeni u određenom smislu posebno sa živcima.Ovo bi konačno bilo fer rješenje , ne toliko radi iznosa koji bi bio , nego radi osjećaja da nismo izigrani.
  Nisam ni protiv radikalno drugačijeg rješenja ako treba, a to je ukinuti svima sve osim obiteljima poginulih- mislim na djecu ,a ne na supruge koje su se preudale ili imaju švalera kao u priči .Ranjenim ljudima dati što ih pripada a ove izmišljene, lopovske i kupljene invalidnine ODMAH ukinuti p. li vam materina .Vi kao mangupi a mi normalni i pošteni ljudi idioti, jeli?
  Ili svima isti iznos ili ukinuti sve.TOČKA!!!

 • Braniteljski dodatak bi bilo najpoštenije rješenje, skidaj ove lažne invalide, gadi mi se svaki dan kad ih gledam, obiteljima poginulih i pravim invalidima povećati primanja maksimalno.

 • U rat se islo dobrovoljno a sad se trazi naknada ne ide. Tko ih je tjerao u rat mogli su otic i na zapad i sada vozat mercedesa kao svi pravi ipametni branitelji.

 • Naknade svima, opet nas dijelite p m.. lopovska. Onima koji su otišli u najnižu mirovinu a ukinuta im naknada ili su na plaći i onima koji nisu nigdje jednostavno svima. Ako je RSrpska koja je napala BiH riješila sve svoje koji je razlog da Federacija nemože dati svim učesnicima u Borbenom Sektoru. Zbog Lopovluka krađe otimačine ovog naroda koje ste napravavili i kojeg još i dalje pljačkate.

  • Slažem se. Ko je god bio u ratu ima pravo na braniteljski dodatak, bez obzira je li u najnižoj mirovini, da li radi ili ne radi. Uraditi segregaciju bilo bi protuustavno, jer bi kršilo prava ostalih branitelja. Svi smo bili na istoj crti, dakle svima isto. A ako je neko zbog godina već otišao u mirovinu, neće je se dugo nauživati, ne brinite se paraziti uhljebnički. Ne brinite se, nećemo vam još dugo biti na teretu!

 • Braniteljski dodatak može se uvesti jedino za sve branitelje, bez obzira kako i koja prava su do sada ostvarili. U protivnom, radilo bi se o diskriminaciji isth, što ne bi prošlo mišljenje Ustavnog suda.

 • A šta da kažem bio u ratu vodi se kao razvojačeni branitelji noge se raspadaju tražim invaliditet kažu gubiš status branitelja zar je to pravilo ovi mogu imati penzije i invalidnost znači kad čovjek umre ili ne daj bože ubije se. Tada ga se sjete

 • Nepravdom ispravljati nepravdu bi bilo najgore rješenje, je ovo bi dobro došlo samo onima koji su u mirovini pa Stoja dvi dobro dođe, Putin svoje plaća1700 dolara misečno, ovako bi na svoje došli raznorazni diletanti koji su rat vodili na TV-u, pa samo da se objavi ko sve prima naknade za razvojačene ,sramota me da sam bio uHvo ,žali bože izgubljene 5 godina života i zdravlja

  • Ti očigledno nisi pročitao tekst prijedloga. Ko je u mirovini, ili radi, ne može primati dodatak, jer se kao jelte – financijski zbrinuo… Dodataka svima koji su bili u ratu ili nikome!

 • Vidim ima i nesuvislih komentara ovisno o interesu i pohlepi osobe koja ga piše.Prvi komentar je fer i korektan i par ih još a ti “branitelju” o čemu to ti.Kao u rat se ide dragovoljno? Je ,ali bgm i po pozivu jer su neki bježali od terena i poziva ko vrag od tamjana, dakle pobegulje su bili.Usran ti je komentar branitelju, i j.bo te zapad i mercedesi ako ti je mater, ćaća ili dica i žena ostala u kući a ti pobjegao.Ti si nula od branitelja ali i kao čovjek dok takve stvari škrabaš i evo kažem ti da rata nisi ni vidio.

 • Pa nisu ni mirovine svima iste niti se može živjeti sa 600,700,ili I 1000 KM,anetko ima mirovinu 2800 KM i malo radio a može živjeti od mirovine,ne bi da je radio u Americi 40 godina a 70% umirovljenika ima 570 KM pa i oni koji su radili 40 godina , zato bi dodatak trebalo dati svima prema godinama učešće i to velik dodatak ta nema još puno branitelja i treba ih osigurati,možda najbolje dati im mirovinu i dodatak svima.l

 • Za sve koji su bili u ratu je pošteno,ukinite lažne skrbi i mirovine ,daj te dodatak svima na mirovine,jer su dno dna.Prosvjetlite se više u ime Boga !!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.