FBiH: RVI i druge braniteljske kategorije očekuju dva povećanja naknada

U ovom mjesecu trebale bi se uskladiti naknade ratnih vojnih invalida kao i drugih braniteljskih kategorija prema takozvanoj “švicarskoj formuli”, rastu bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena.

Ratni vojni invalidi prema riječima Esada Delića, predsjednika Saveza RVI FBiH, očekuju povećanje za 3,3 posto.

Prema “švicarskoj formuli” će se povećati i naknade obitelji poginulih branitelja kao i dobitnika najvećih ratnih priznanja te egzistencijalne naknade demobiliziranih branitelja s federalne razine.

Očekujemo povećanje braniteljskih naknada za 3,3 posto, isplatu razlike od siječnja. A mi radimo izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima branitelja kako bi se ubuduće braniteljske naknade usklađivale i redovno i izvanredno. I primjena bi trebala teći od 1. lipnja ove godine i s 1. srpnjem 2024. bismo imali sveukupno uvećanje od oko 6,5 posto, govori Delić za Faktor.ba.

Pojašnjava da prema “švicarskoj formuli” trebaju dobiti povećanje od 3,3 posto, a s izmjenama zakona bi dobili još koji postotak povećanja.

Tražimo da kako ide povećanje mirovina, tako ide i povećanje invalidnina. Što se tiče ovih 3,3 posto, Vlada Federacije BiH još nije službeno donijela tu odluku, odnosno, ništa nismo dobili od Federalnog ministarstva za braniteljska pitanja, kaže Delić.

Dodaje kako sada prosječna invalidnina iznosi 406 KM.

Mada ima dosta ratnih vojnih invalida od 20 do 60 posto kojima su invalidnine 47 ili 50 KM i njima ovo povećanje ništa neće značiti, govori Delić za Faktor.

Povećanje od 3,3 posto na 406 KM iznosi 13,3 KM, a povećanje tog postotka na recimo 47 KM je 1,5 KM.

Već ranije smo pisali da povećanje brantiteljskih naknada od 3,3 posto znači da će se egzistencijalne naknade s razine Federacije po mjesecu provedenom u obrani zemlje povećati za 16 feninga. Tako branitelj koji je do sada imao 180 KM egzistencijalne naknade, imat će povećanje od 5,94 KM.

(www.jabuka.tv)

24 komentara

 • Bravo vidi ti kako oni vode racuna o stradalnicima. A sebi sa 7000 km povecaju jos 800 km na place. Bravo za vladajuću strukturu. Bas su osjetljivi na ovu populaciju. Bravo.!

  • za 30 godina od rata do danas,invalidima sa 40% invalidnosti,ukupno povecali sa 50,00 na 66,00km. +nesto feninga.Ovim sa 30 i 20%.jos manje.Eto kako se drzava oduzuje braniteljima.Ovo slikanje oko spomenika su,ja tako mislim,samo predizborni trikovi.

 • Mrš jebem vam mater dezertersku! Vi vladate, a vi djeco ne dajte se više u rat, vidite šta se radi najboljim ljudima koji su branili ovu posranu državu

 • A ostali branitelji koji nisu nikad ni feninga dobili neka gledaju odakle se vedri,čista diskriminacija. Jedni imaju pravo na borački dodatak jedni ništa, sramno, ali nema veze na greškama se čovjek uči

 • A ko im dade tih 7000 i povecanje od 8oo maraka. Borce su gurnuliu prosjake sa 200 maraka u prosjeku jer njima ne skuplja nista. U ranama zivim trosili te pare jer su oni stvarali drzavu a ne borci.

 • Bravo lopovi naši👍👋Kako vi imate veliko srce pa nam ovoliki lovu dajete .Niste trebali baš ovoliko puno da ne pobisnimo ne daj Bože …tribali ste po manje onako kako sebi …mizerno nešto .Bravo …nema vas kugla zemaljska …koji osjećajni ljudi !

 • ovo trebaju svi svijetski mediji objaviti,radi povećanja troškova života digli naknadu za 16 feninga po mjesecu hahahahahahh

 • Minimum razuma i poštenja od Vlade Federacije bi bilo da SVE ratne invalidnine DODATNO poveća bar za 15-20%, jer mnoge cijene su otišle i 100%. “Švicarska formula” je dobra , prije toga ništa se nije povećavalo

 • Mislim da ovi predstavnici borackih udruzenja vise rade za vlast nego za udruzenja.Npr.Za 30 godina od rata do danas RVI sa 40% invalidnosti,povecali invalidninu sa 55.00 na cca 66km.To je 30 feninga godisnje.Za 20 i 30% invalidnosti jos manje.Bravo predstavnici RVI FBiH za borbu za koga li?

 • Vlado draga hajmo se mjenjati,tu gdje ste vi bicemo mi,mi zasluzujemo ta primanja i razno razne naknade a vi nezasluzujete nista jer ste razvalili drzavu za koju se borila ova populacija SRAM VAS BILO I DABOGDA VAM SVAKI PFENIG KOJI TROSITE OD OVE NASE NAPACENE DRZAVE PRESJEO I ZA L8JEKOVE I BOLNICU VAM TREBAO

 • Minimalno povećanje mora biti 6.5%
  I to je malo neznan tko je predložio tu formulu usklađivanja kad ne održava stanje gdje je inflacija preko 10 posto cijene su veće preko 20 posto itd.

 • Stvarno sramota za ovu drzavu i za invalidninu 50 km a sve poskupilo povisujete samo za 1.50 stid vas bilo i sram a da nije i njih bilo kobi branijo ovu zemlju u kojoj jedva prezivljavaju borci sramota i treba otici iz ove zemlje jer zakon je 0

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.