FBiH prosječno godišnje izveze 5,6 tisuća tona opasnog otpada

Federalno ministarstvo okoliša i turizma upoznalo je danas na sjednici Vladu Federacije BiH o izvozu opasnog otpada iz Federacije BiH za 2018. i 2019. godinu.

U skladu s ciljevima Bazelske konvencije, čija je Bosna i Hercegovina potpisnica od 2000. godine, a nastojeći zaštititi ljudsko zdravlje i okoliš od štetnih učinaka,te duboko svjesni moguće štete koju opasni otpad i druge vrste otpada mogu nanijeti ljudskom zdravlju i okolišu, Federalno ministarstvo okoliša i turizma posvećuje iznimnu pažnju pitanju njihovog prekograničnog prometa i zbrinjavanja.

U skladu sa zakonskom regulativom, na području Federacije BiH postoje četiri ovlaštene firme registrirane za prikupljanje i izvoz opasnog otpada na ekološki prihvatljiv način, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Te firme su, uz suglasnost Federalnog ministarstva okoliša i turizma, u 2018. i 2019. godini prikupili i izvezli iz Federacije BiH ukupno 11.287,63 tona opasnog otpada.

Prosječno se na godišnjoj razini izveze 5.643,82 tone opasnog otpada.

On je izvezen i zbrinut na ekološki prihvatljiv način, u skladu s odredbama Bazelske konvencije, u zemlje Europske unije, kao što su Austrija, Slovenija, Njemačka i Hrvatska.

Današnji zaključak Vlade FBiH će, s propratnom dokumentacijom, biti dostavljen Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kao centralnom kontakt mjestu za Bazelsku konvenciju u Bosni i Hercegovini.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.