FBiH: Pojačana kontrola poštivanja higijensko-epidemioloških mjera, evo kolike su kazne

Federalna uprava za inspekcijske poslove objavila je da nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa u FBiH u skladu s naredbama i odlukama nadležnih tijela na razini BiH/FBiH.

Osim 24-satnog zdravstvenog nadzora i izdavanja rješenja o 14-dnevnoj izolaciji osobama koje ulaze u BiH putem graničnih prijelaza na području FBiH te inspekcijskih nadzora dežurnog tima federalnog tržišnog inspektorata u vezi sa zaštitom stanovništa od nezakonitog povećanja cijena u FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove je, u suradnji sa županijskim inspekcijskim tijelima, intenzivirala i inspekcijske nadzore u gospodarskim subjektima kojima je novim zapovijedima Federalnog stožera civilne zaštite omogućen rad.

Federalni inspektori vrše intenzivnu kontrolu poštivanja preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Federalnog ministarstva zdravstva, naročito u ugostiteljskim objektima i stomatološkim ordinacijama, kao i drugim gospodarskim subjektima s povećanim rizikom prijenosa virusa.

Kazne za nepoštivanje mjera se kreću u rasponu od 2.000 do 10.000 KM za pravne osobe, od 500 do 2.000 KM za liječnika i zdravstvenog radnika te od 100 do 2.000 KM za fizičke osobe.

Iako će inspektori u početnoj fazi djelovati preventivno i upućivati subjekte nadzora na ispravljanje eventualnih nepravilnosti u radu, apsolutni cilj tih inspekcijskih nadzora je zaštita zdravlja stanovništva i suzbijanje koronavirusa u BiH/FBiH te će prema gospodarskim subjektima koji ne usklade svoje postupanje s preporukama inspektora biti poduzimane i druge zakonom propisane mjere.

Podsjećaju da su, zaključno s 18. ožujkom 2020., federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 43.658 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ograničeno kretanje/izolaciju na razdoblje od 14 dana.

Za kategorije osoba iz Zapovijedi Federalnog stožera civilne zaštite broj 144, koja se primjenjuje od 24. travnja 2020., federalni sanitarni inspektori su tijekom ponedjeljka na graničnim prijelazima izdali ukupno 948 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja izvan mjesta boravka i to 494 rješenja o izolaciji te 155 rješenja za vozače, 80 rješenja za pogranični promet i 219 za prekogranične radnike.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je od početka primjene mjera obuhvaćeno ukupno 4.805 osoba – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH te su popisi s imenima, prezimenima, i adresama blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje, odnosno kontrolu provođenja mjera izolacije/karantena. Isto vrijedi i za 481 državljanina BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Inspektorat RS je dostavio podatke o 227 osoba kojima su sanitarni inspektori RS-a tijekom ponedjeljka dana izdali rješenje o kućnoj karanteni. Tijekom ponedjeljka, Inspektorat Brčko Distrikta je izdao četiri rješenja o izolaciji osobama koje imaju prebivalište na području Federacije BiH.

Također, u utorak ističu mjere iz 850 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do ponedjeljka je za ukupno 36.733 osobe isteklo razdoblje obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Pozivamo sve subjekte kojima je zapovijedima Federalnog stožera civilne zaštite omogućen rad, kao i sve građane BiH, da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kako bismo odgovornim ponašanjem i djelovanjem zajedno utjecali na suzbijanje širenja koronavirusa i zaštitu zdravlja stanovništva BiH, priopćeno je iz FUZIP-a.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


19 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.