FBiH: Mladima krediti, jeftiniji stanovi, oslobađanje od poreza, zemljišta…

Gdje stanovati, koliki stan možemo kupiti za određeni iznos, kako vraćati kredit…, osnovna su pitanja mladih bračnih parova prilikom rješavanja stambenog pitanja.

No, kupnja stana ne znači apsolutno rješenje stambenog problema, tu se javljaju i drugi troškovi koji su vezani za unutarnje uređenje, što znatno uvećava troškove mladim bračnim parovima, piše Večernji list BiH.

Odobren kredit

Kako bi se mladima barem na neki način pomoglo pri rješavanju jednog od najvažnijih životnih pitanja, vlasti su odlučile pokrenuti određene socijalne mjere. Tako je Vlada FBiH Union banci d. d. Sarajevo odobrila kredit po subordiniranim uvjetima iz sredstava utvrđenih proračunom FBiH za 2021. godinu, na ekonomskom kodu namijenjenom za ostala domaća pozajmljivanja, u iznosu od 15,000.000 maraka. Sredstva su banci odobrena s rokom dospijeća 20 godina i kamatnom stopom od 0,1 posto godišnje, a bit će korištena za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja. Kako je, uz ostalo, navedeno u obrazloženju, u 2020. odobreno je 286 kreditnih zahtjeva u ukupnom iznosu od 28,838.299 KM. Prosječan iznos kredita po zahtjevima je 96.699,89 KM.

Prosječna starosna dob dosadašnjih korisnika kredita je 32 godine, a oni su iz više od 50 mjesta u FBiH. Osim kreditiranja, niže razine vlasti pokrenule su druge poticajne mjere.

Vlada -a opredijelila se da ove godine neće podržavati stambeno zbrinjavanje mladih kroz subvencioniranje, već kroz poticajnu stanogradnju i kupnju stanova po povoljnijim uvjetima na trima lokacijama. Fond za izgradnju stanova već gradi dva objekta, na Šipu i Rosuljama, te je u njima određeni broj stanova za mlade u SŽ-u pod uvjetima koje im odrede resorno ministarstvo i Vlada SŽ-a. Plan je da na svim trima lokacijama izgradnje bude osigurano po oko 50 stanova za mlade, što znači oko 150 stanova za ovu godinu, čija će cijena po kvadratu biti niža od tržišne. Kako je navedeno iz Vlade SŽ-a, cijena četvornog metra ovih stanova bila bi maksimalno između 1.400 i 1.500 KM.

Sve ovo bit će dodatno precizirano kroz novi program sufinanciranja kupnje stanova za mlade, rekao je ministar komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović.

Lokalne zajednice

Jedna od mjera koja potiče mlade na ostanak, a provodi se u Srednjobosanskoj županiji jest oslobađanje plaćanja poreza prilikom kupnje nekretnine, stana, kuće ili zemljišta osobama do 40 godina, što je značajan korak pri osamostaljivanju. Navedena bi mjera, navodi se, dovela do financijskog rasterećenja populacije mladih do 40 godina, mladih bračnih parova, kao i osoba koje su odlučile svoja životna i egzistencijalna pitanja vezati uz BiH i ove prostore, ne odlučujući se za odlazak iz SBŽ-a i ove države.

Mladim bračnim parovima pomažu i lokalne sredine. Tako je najavljeno da će gradska vlast Ljubuškog u ovogodišnjem proračunu izdvojiti 200.000 KM za stambeno zbrinjavanje, u Žepču se također dodjeljuje novac za gradnju ili uređenje doma, dok neke lokalne zajednice nude zemljišta po nižim cijenama.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Opet će dobiti oni mladi koji imaju partijsku iskaznicu. Ostali neće ni znati kad je natječaj niti gdje će biti objavljen.

 • Koji naslov… pomislis evo ga. Gledam sad iz vlastite perspektive, nasi roditelji otisli za Njemacku a mi odlucili graditi buducnost ovdje. Fakultet smo placali, nije ni tu bilo subvencija, sad smo u braku ista stvar, zemljista drzavna su kazu iz općine pikirana jos se umjesala zupanija pa ne daju. A privatni placevi 50KM po kvadratu na periferiji. Bas otuzno. Prilike za kreditima da i ne spominjemo. I kakva nam je buducnost, prijavljeni na minimalac….

 • 28 milijuna maraka je ukupno 200 stanova, to je nista za BiH, sramota, treba svima dati kredit uz mini kamatu.

  Kao drugo, za prvi komentar pišem:
  Kakvo zemljište opet bi ga dobili sinovi, kumovi ( koji su svemu kumovali) rodaci i necaci!
  Tako bolje da nista ne daju jer bi onda bilo jos gore.

  Zato Austrijo eto me!

 • Sta treba mladima dat povlastice, trebam im govno dat,nek ostave mobitele iz ruka nek rade bilo sta da stjecu radne navike.Ko je nas zalio i povlastice nam davao,radili smo sve i svasta.Svi su ko slipimisi iz kreveta na posao sa posla u kevet.Sta im fali to nema nigdje ko u B i H.Uzeti hoce nove stanove,bas Bogati nove stanove,ma nemoj sto su im mali apetiti.Sve godpoda.Mozete te im pruziti kakve hocete povlastice i kredite slipimisi ostaju slipimisi.Po danu lezanje po noci tulumarenje,lokanje i opijati …..
  Pozurite sa povlasticam da ne zakasnite …..

  • Bravo, ovo je jedina istina, otuzno da nitko ne zeli radit i svi se stide svoga rada, ovde nitko nista ne zeli radit a imat para, a svi sa sela dosli. Na zapadu farmer veci gospodin od covika sto radi u banci itd

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.