FBiH: Mirovine će opet rasti, evo koliko će iznositi najniža

Umirovljenici u Federaciji BiH dobili su uvećane siječanjske mirovine za 11,1 posto.

To uvećanje je uslijedilo nakon što je Federalna vlada dala suglasnost na odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO o akontativnom usklađivanju mirovina za taj postatak počevši od siječnja ove godine.

Praktično, umirovljenicima se, uslijed teške ekonomske situacije, izašlo u susret kako bi već od siječnja počela isplata uvećanog iznosa po osnovu redovnog usklađivanja, koje se, prema Zakonu o MIO, vrši svakog 15. travnja u godini, piše Avaz.

Budući da su projekcije takve da bi postotak po osnovu redovnog usklađivanja u travnju trebao biti 15,6 posto, a za što je predviđeno 450 milijuna KM, umirovljenici će, definitivno, u svibnju dobiti iznose veće od trenutnih 11,1 posto.

Paralelno s tim, uz travanjsku mirovinu bit će im retroaktivno isplaćena i razlika za siječanj, veljaču i ožujak za najmanje četiri posto.

Hoće li u BiH doći do pada cijena hrane?

To je potvrdio i Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda MIO, podsjetivši na to da je zakonska obaveza redovno usklađivanje mirovina sredinom travnja.

Činjenica je da se projekcije odnose na 15,6 posto, međutim, u kojem postotku će točno umirovljenici dobiti uvećana primanja nakon redovnog usklađivanja, bit će poznato nakon što Zavod za statistiku dostavi podatke rasta cijena i bruto društvenog proizvoda za proteklu godinu. Svakako to će biti više od trenutnih 11,1 posto, kako je to izračunato prema akontativnom modelu, rekao je Kvesić za Avaz.

Praktično, ako u travnju postotk po osnovi trenutne projekcije ostane 15,6 posto, najniža mirovina će iznositi 515,20 KM.

Da će umirovljenicima u travnju retroaktivno biti nadoknađena razlika u odnosu na sadašnjih 11,1 posto, potvrdio je i Redžo Mehić, predsjednik Saveza umirovljenika FBiH.

Trgovci u FBiH kažnjeni zbog cijena hrane

Mehić je potvrdio Avazu da će već u lipnju, ako inflacija nastavi rasti ovim tempom, umirovljenici tražiti i izvanredno usklađivanje mirovina.

Kada je riječ o izvanrednom usklađivanju mirovina, Federalna vlada može jednom tijekom godine to izvršiti ako je stopa rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini bila viša od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u proračunu FBiH.

Prošle godine mirovine su po osnovi izvanrednog usklađivanja bile uvećane za samo 3,5 posto, što su umirovljenici ocijenili diskriminatornim.

Znate li da sebi možete uplaćivati staž?

(www.jabuka.tv)

53 komentara

 • A dragi moji..to vam je opet nista u usporedbu s cjenama..gdje vi tu vidite da umirovljenik moze stim zivjet..a tek otic doktoru i ljekove kupit..evo ja s najnizom najmanje svaki mjesec 13o km za ljekove..sta ti propisu..nije na recept i sta onda..kruha i mljeka..digod mrvicu mesa..jadan ti je umirovljenik komu nema ko pomoc..a vecina je takva..sramota..nek ima vama..sirotinju ko sisa..i bogu je teska..

  • 11:01,tako je 70%umirovljenika dobije 50 ili 60 KM a ovi 250 KM. Trebali bi povećati više u postotku male mirovine jer od ovakvog povećanja nema ništa.

 • Samo zaboravljeni branitelj su u ovoj državi su socijalni slučajevi i žive od primanja do 270 km zavisi od ratnog puta a i oni su se boril i omogućili ovima da žive i rade SRAMOTNO.

 • Minimalne mirovine sada su povećane za 45 -50 km a ove najvece za 250 km. Tko je ovdje lud. Povećanje ovih najvećih mirovina je 50 posto od ukupne minimalne mirovine. Tako rade ovi sa placama. Oni koji imaju 5-7 tisuca km sebi dizu po 1000-2000 km a ovim radnicima po 100-200 km. Minimalna mirovina mora biti bar 800 -1000 km, kao i minimalna placa radniku najmanja 1.500 km

  • 11:57
   Da si bar osnovnu skolu zavrsio shvatio bi kako funkcionira mirovinski fond i obracun mirovina…dok na ruke primate po par tisuca onda nije problem a kad dodje vrijeme mirovine onda kriva drzava i htio bi sa minimalnim uplatama dobru mirovinu.

   • Tko je to primao par tisuća na ruke i minimalne doprinose?
    Država je kriva jer dozvolila poslodavcima da uzimaju radnicima i od plaća i doprinosa a Porezna nije radila svoj posao. Tko je imao 1000 KM plaću imao bi i dobru mirovinu da su poslodavci pošteni i uplatili doprinose po zakonu( od plaće radnika, a ne iz đžepa poslodavca) nego su im uzeli ih a uplatili malo i nimalo doprinosa, ako su morali, kad ljudi pođu u mirovinu.
    Zato je 70 minimalnih i zajamčenih socijalnih mirovina. Ali sve se vraća i sve se plaća.

 • Ajde Mande ne kukaj više, kako živimo mi koji imamo četvero djece i dvije plaće po tisuću. Treba školovati, oblačiti omladinu, održavati auto, pristojno obučen doći na posao, ići u svatove, sahrane, djeca izlaze u disko i opet ne kukamo. Podijeli pa vidi tvoju mirovinu i koliko nas zapadne po članu obitelji.

  • Mirovine bi trebale biti najniže 1000 KM i to je malo bolesnim i starim ljudima.
   A plaće najmanje barem 1500 KM.
   Do novca nije nego o ovim u vlasti koji ne daju nego samo sebi kao što su krajem gidine povećali sebi plaće od 7-10 000 KM najprije za 500 KM, pa 10% i onda još za 1000 KM. Sramota.

  • Pa je li vam Manda kriva? Cuj sta kuka? Nego sto? Oce se smijati? Pa da se svi borimo protiv korumpirane vlasti, bilo bi nam bolje. A ne da smo ljubomorni jedni na drugo.. oo glupog mentaliteta majko moja mila..

 • Čime se ovi štakori i neradnici hvale? Sva povećanja ni u jednom trenutku ne dostižu rast cijena svega i svakoga. Dakle – standard jadnih umirovljenika (i ostalih građana sve je manji i manji). Dotle, paraziti iz državnih institucija svoje plaće (i druga primanja) dižu do iznemoglosti i još serviraju laži narodu.

 • 11:57,ne moraš ti puno toga kao i Manda i umirovljenici koji ne mogu samo osnovno platiti sa 500 ili 600 KM. Ako djeca idu u disko mogu i zaraditi bar za sebe.

 • A sta hoces rec..manda netreba ic ni na sprovode ni u svatove…a..da nije djece..crkle bi mande nauzgor….nije da se kuka..vec je to istina..cim covjek stari..najvise treba za ljekove i dr…rjetki su zdravi..moja ti…ovo govorim iz iskustva

 • Ja sam zaboravljeni branitelj sa punim ratnim putem i nemam ni marke od države . Tako da Iko nije zaboravljen kao ja. Iko prima bar 240 mjeseci po 270 maraka a ja ni marke

 • Točno tako dok mi u privatnim smo dva desetljeća primali minimalac na banku da bi imali veću neto plaću. Sada većina uplaćuje puni iznos. Tako neki koji su imali privatne firme su i sami sebi uplaćivali minimalac. Danas takvi najviše kukaju, pa što niste barem sebi uplaćivali evo što ste radnike zakidali. Svašta je bilo. Bilo ih je dosta koji su protrali kroz kladionicu, gostionicu, cigarete, g..icu, danas najviše kukaju. Jedno u kući ako puši popuši jedan manji stan 300KMx12x40g.=144 000 KM. Sad kukaju. Nekoga je stvarno bolest pratila i u mladosti pa nije mogao ni uštediti. Međutim znamo koliko su kladionice teške, koliko je duhanska industrija jaka e sad pitajte od njih.

 • Profesorima i nastavnicima je najbolje, odmor po 3 mjeseca, pa Bozic, pa Uskrs, pa sada štrajk mjesec dana a placa ide. To nema nigdje na svijetu. Jedino je politicarima bolje. Oni isto ne moraju ici na posao, ne moraju se javiti za raspravu po godinu dana a placa 6-8 tisuca km. Ali sto ces, oni sami sebe izaberu na dan izbora iza 19.00 h. Daju ovim glupsonima po 200-300 km i oni ih zaokružuju koliko treba. Onda glupsoni sto to rade sjede kuci a ovi 4 god primaju po 5-7 tisuca km plus razni upravni odbori. Znaci u prosjeku 10 tisuca km mjesecno. E to ti je nasa stvarnost… tuzno ali istinito..!

  • Okani se ti profesora, koji ni sa povećanjem plaća se nisu izravnalu sa VSS, a i mirovina će biti mala jer im se nije uplaćivalo.

  • Koliko ti taj profesor ima plaću pa mu je najbolje? Radi takvih kao ti kojima ne smeta jedan zastupnik s 5000, a smeta mu profesor koji mu uči djecu za 1200, mi nikad nećemo naprijed.

   • 7:09
    Evo prosuli ti se tvoji prosvjetari, toliko djecu zakinuli za nastavu da bi na kraju uzeli ono što im je na početku ponuđeno.Nije niti čudo kad ih predstavlja osoba koja rečenicu ne zna sastaviti!
    A što se tiče zastupnika,evo ti prvi izađi pa se pobuni!

 • Pa u cemu je problem?Dobit ces mirovinu u skladu sa svojim osobnim uplatama. Kakva umanjena i razlicita stopa obracuna…
  …nije MIO socijalna ustnova.U EP su vece mirovine upravo radi toga sto im se uplacuju veci doprinoosi u MIO. Veca placa pa veca i mirovina .To je matematika iz prvog razreda osnovne skole.

 • da je ostala Austro-Ugarska imali bi u BiH mirovine kao i ja koji sam radio u Austriji
  budale napravile Jugu i BiH otisla iz Austro-Ugarske pa im se i Juga raspala

 • Jest istina je mirovina, socijalna pomoc i ujedno porodiljni dodatak… Treba li jos stogod. ??? Sprdate se sa jadnim ljudima koji jedva krpe kraj sa krajem. Sve mirovine ispod 1000 km sa ovim cijenama zivota su socijala. Tako i place ispod 1500 km

 • za Iku,bravo tako je nažalost više lažnih i previše, ja nemam da potplatim komisiju da prođem, a takvih je puno bez srama ikakva, Pravi branitelji šute a lažni viju.

 • Baš ovo naše ne može od nas uvijek nam neko kriv pametuju umirovljenicima
  stvarno treba povećati mirovine treba i invalidima i braniteljima

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.