FBiH: Uskoro na snagu stupa zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima

Potpuna primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje stupa na snagu u četvrtak, 13. lipnja.

Implementacija Zakona počela je donošenjem Pravilnika o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja objavljenim u Službenim novinama Federacije BiH.

Zakon donosi značajne promjene u regulaciji pušenja u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima širom Federacije BiH, a Pravilnik pruža jasne smjernice i precizira uvjete koje je potrebno ispuniti kako bi se ispoštovale zakonske odredbe.

Kakve promjene stižu ugostiteljskim objektima?

Pravilnik dijeli ugostiteljske objekte na one do i više od 50 metara kvadratnih, i unosi razliku između objekata u kojima se služi hrana i piće i isključivo piće. Slijedom toga, razlikuju se i uvjeti koje je potrebno ispuniti u skladu s novim zakonskim odredbama o zabrani pušenja.

Vlasnici objekata površine do 50m² u kojima se služi samo piće mogu odlučiti hoće li će objekt biti pušačkog ili nepušačkog tipa. Ako se dozvoli pušenje, prostor će biti potrebno opremiti sustavom ventilacije i filtracije zraka, kao i uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o podtlaku.

U objektima gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjena upotreba tehnologije zagrijavanja duhana, te vlasnici objekata ne moraju vršiti preinake prostora.

Za vlasnike objekata većih od 50m² u kojima se služi samo piće ili se pored pića služi i hrana, Pravilnik predviđa obavezne mjere koji trebaju poduzeti kako bi se osiguralo poštovanje zabrane pušenja. Mjere, između ostalog, uključuju fizičko odvajanje prostora za pušenje koji ne smije biti manji od 10m², niti veći od 20% ukupne površine prostora, zatim opremanje prostora sustavom ventilacije i filtracije zraka.

Također, unutar pušačke zone ne smije biti postavljen šank niti se smije služiti hrana. U zonama gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjeno korištenje tehnologije zagrijavanja duhana.

Za objekte manje od 50m² u kojima se služi hrana i piće, pušenje je u potpunosti zabranjeno. Upotreba tehnologije zagrijavanja duhana nije zabranjena, a od vlasnika objekata se ne zahtijevaju preinake prostora.

Što ako gost ne poštuje zabranu pušenja?

Zakonodavac je vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavio razdoblje od šest mjeseci za prilagodbu poslovanja novim zakonskim odredbama. Proces će se odvijati pod budnim okom Federalne i županijskih uprava za inspekcijske poslove.

Pored obaveznih mjera, Zakonom su određene i novčane kazne za sve one koji ne budu poštovali zakonske odredbe, čija primjena počinje nakon isteka polugodišnjeg roka prilagodbe, međutim odredbe o zabrani pušenja i kažnjavanju fizičkih osoba kreće stupanjem na snagu ovog Pravilnika.

Tako će se novčanom kaznom od 100 KM kaznit će se svaka fizička osoba za kršenje odredbe o zabrani pušenja. Provođenje zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora.

U prostorima i mjestima gdje je pušenje zabranjeno, ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela. U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je osobu opomenuti, uskratiti uslugu ili zatražiti od nje da napusti prostor.

Pravne osobe suočavaju se s kaznom od 2.000 do 5.000 KM, dok odgovorne osobe mogu biti kažnjena u rasponu od 300 do 1.000 KM, priopćeno je iz Gospodarske komore FBiH.

Ugostitelji u FBiH će imati šest mjeseci da objekte prilagode zabrani pušenja

(www.jabuka.tv)

8 komentara

 • Zna se koliko posten čovjek može imati u današnje vrijeme krize …ne pada jabuka daleko od stabla, kakvi roditelji takva i djeca!!
  Narod je grozan rugljiv, zavidan, tracljiv a pune crkve, i treći redovi?!!Nema lustracije i sad UDBA vlada nazalost…ratni profiteri dizu cijene svega a place za postena covjeka koji nije partijas HDZ, jadne,JADNE!!!!Skolstvo unisteno, nasa gimnazija i poneki nastavnici grozniii, jadna djeca, i svi sutimo godinama… fakultet danas se samo stancaju diplome…rektor , prorektori, dekani svi odreda partijasi Skoja i HDZ-a…tuga
  Nije nista bolje ni u Hrvatskoj,i tamo ima svasta samo manje …
  Zasta se borise nasi branitelji ❣️❣️
  Partija HDZ i njihova mladež i starez pokradu svake izbore,sve svoje uhljebili ,moralne nule ovog našeg jadnog društva..
  Nepravda je veliki problemm
  Zdravstvo jadnoo i puno veza..pravde nema zasad…
  Samo vlada interes,interes ,uhljebi i trac …sretan je svaki koje otišao odavde vani..svaki !!Netko ukrade milijune pa ne završi u zatvoru,a netko ukrade zvaku pa ga razapnu…gdje je tu pravda ,gdje ?!
  Gdje zivimo …nema ovdje dobra zasad,nema .. pogotovo za postena covjeka koji nije partijas HDZ i njegovu djecu…
  Iskreno pisem
  ZDS🇭🇷🐦🌼💙🐾

  • Istina Jele,SuM je postao privatno sveučilište nazalost u sluzbi partije HDZ.
   Colak,Klepic , Majstorovic, Volaric sve su to uhljebi zajedno sa dekanima ..
   Samo otvaraju neke nove lijeve smjerove politologa ,pedagoga,nastavnika jezika kojeg danas mora znati svatko ,uciteljica ,tete u vrtiću ,same gluposti ..veza ,interes ,ogovaranje zatucanog hercegovačkog naroda pogotovo HDZ ovci ,duse oni nemaju samo interes!!Policija ne radi nista ,sami uhljebi,imate radnika iz drugih zemlja dok nasi odlaze ko moze zbog nepravde najviše ,neprijavljeni jadni radnici koji sutra nece imati mirovine ..tuga ,ako te zaboli ,na lutriji si hoce li te mladi nazivi dr ubiti ,nema ova drzava se odavno raspala …
   Pozdrav 💮❣️

 • Neka otvore dva tri objekta gdje se smije pušiti i nazovu to naprimjer pušiona a ostali nek budu za nepušače. Tako da ima svako gdje otići i nisu potrebne ni represija ni kazne. Oni što puše su isto ljudi moraju živiti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.