FBiH: Epidemiološke mjere se najmanje poštuju u trgovinama, kafićima i tržnim centrima

Nakon zdravstvenog nadzora na granicama nastavila se i dalje borba protiv koronavirusa, pa je tako Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) nastavila svoje aktivnosti na nadzoru poštivanja zdravsteno-epidemioloških mjera i preporuka u objektima kojima je ponovno omogućen rad.

Kako je kazao direktor FUZIP-a Anis Ajdinović, na osnovu izvještaja županijskih inspekcija, u prvoj polovini lipnja su kontrolirani pretežno objekti s potencijalno najvećim epidemiološkim rizikom.

Riječ je o ugostiteljskim objektima, tržinm centrima, trgovinama, gradskom prijevozu, uslužnim djelatnostima, kao i poslovnim subjektima koji zapošljavaju veliki broj ljudi.

Kontrolirani su i dječji vrtići, kojom prilikom je ustanovljeno da se preporuke Zavoda za javno zdravstvo FBIH uglavnom poštuj, te da su primijećena kršenja preporuka uglavnom prisutna u ugostiteljstvu, trgovinama i tržnim centrima. Što se tiče kategorizacije preporuka koje se najčešće krše uglavnom se radi o nepridržavanju minimuma osnovnih higijensko-epidemioloških mjera poput nenošenja maski u zatvorenom prostoru, neodržavanja potrebne socijalne distance te neposjedovanju dezinfekcijskih sredstava i neizvršenim redovnim dezinfekcijama poslovnih prostorija, kazao je za Klix Ajdinović.

Kako je dodao Ajdinović, poštivanje higijensko-epidemioloških mjera i preporuka u manje restriktivnim okolnostima je jako značajno kako bi se spriječilo širenje bolesti i smanjio zdravstveni rizik.

Još od početka lipnja i primjene Zapovijed Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, Ajdinović je istaknuo da je FUZIP uputio zahtjev za intenzivirano i koordinirano djelovanje županijskih, gradskih i općinskih inspekcija u slučaju utvrđene neodgovornosti i nediscipline u provođenju zaštitnih mjera.

Shodno navedenom, Federalna uprava za inspekcijske poslove je, u koordinaciji sa županijskim inspekcijskim tijelima, pristupila praćenju provođenja i poštivanja postavljenih standarda i mjera, naročito u pravcu preventivno-korektivnog djelovanja na građane i gospodarske subjekte, a kako bi se djelotvorno podržala i osigurala pozitivna epidemiološka slika na području Federacije BiH. Riječ je o pojačanim inspekcijskim nadzorima koji se obavljaju i vikendom i u noćnim satima. Kontrole provodi 60 federalnih, županijskih, gradskih i općinskih sanitarnih inspektora, navodi.

U prethodnom razdoblju, kako je dodao Ajdinović, prema analizi izvještaja o pretežno preventivno-korektivnom djelovanju županijskih inspekcijskih tijela i federalne inspekcije izvršeno je 3.725 inspekcijskih nadzora na području cijele Federacije BiH.

Tom prilikom su donesena 252 rješenja o otklanjanju nedostataka što podrazumijeva preko 1.000 pojedinačno naloženih mjera prilikom vršenja inspekcijskih nadzora, devet zabrana rada i 24 upozorenja te 80 prekršajnih naloga s financijskim efektom u iznosu od 152.000 KM. Bitno je napomenuti da sustav kažnjavanja ne može biti djelotvoran bez suradnje s građanima. Od presudnog značaja je visoka razina odgovornosti svih gospodarskih subjekata i građana, kako bi shvatili ozbiljnost situacije i pridržavali se higijensko-epidemioloških mjera koje im jamče sigurno poslovanje, sigurnost i zaštitu klijenata i potrošača, a sve u cilju minimiziranja opasnosti i izbjegavanja obustavljanja poslovanja, zaključio je Ajdinović.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.