FBiH dobiva sustav 112 za hitnu pomoć

Iako se o njemu priča od 2007. godine, Federacija BiH mogla bi uskoro dobiti jedinstveni operativni centar 112 preko kojeg bi se proveo projekt zaštite i spašavanja ljudi, materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

S obzirom na to da Federalna uprava civilne zaštite u svom sustavu trenutačno, kako piše u zaključku Vlade Federacije BiH, “nema ljudske resurse za realizaciju navedenog projekta, predloženo je Federalnom stožeru civilne zaštite donošenje zaključka kojim se, između ostalog, odobrava ravnatelju Federalne uprave civilne zaštite imenovati stručnu radnu skupinu koja je zadužena izraditi studiju uvođenja operativnog centra 112 na cjelokupnom području Federacije BiH”, piše Večernji list.

Stručna skupina imenovana je još prošle godine, a Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je zaključak da se Federalna uprava civilne zaštite zadužuje poduzeti sve mjere i izraditi plan reorganizacije i komunikacijskog uvezivanja postojećeg operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite sa županijskim operativnim centrima civilne zaštite. Odluka o uvođenju jedinstvenog operativnog centra 112 za prostor Federacije BiH mora se provesti do kraja ove godine i zbog smjernica EU koji je davno uveo jedinstveni telefonski broj za hitne slučajeve po smjernicama i rezolucijama UN-a kad je riječ o upravljanju i komuniciranju u kriznim situacijama, izazvanim prirodnim i drugim nesrećama.

U posljednjem izvješću Europske komisije o napretku BiH istaknuto je, između ostalog, kako je to država koja je najmanje napredovala u pogledu uvođenja operativnog centra 112 te da je BiH, uz Albaniju, jedina zemlja koja u Europi nije uvela jedinstveni europski broj za hitne slučajeve 112. Nedavno je u izjavi za agenciju Fena ravnatelj Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak naveo kako se postojeći brojevi 122, 123, 124…, trebaju zamijeniti jedinstvenim brojem 112.

S obzirom na to da na razini države ne postoji ta operativna nadležnost, sve aktivnosti spuštene su na razinu entiteta i županija. Nadležnost vatrogasnih službi, kao i službi hitne pomoći, na razini je županija. Jedinstveni operativni centar je važan za građane BiH jer oko milijun poziva godišnje bude upućeno hitnim službama, što ne uključuje razdoblje vremenskih nepogoda. Iz Federalne uprave civilne zaštite napominju kako većina tih poziva ide prema hitnim službama i vatrogascima, a manji dio prema policiji.

“Uvođenjem operativnih centara točno bi se znao raspored operativnih jedinica zaštite spašavanja. U tom slučaju došlo bi do veće sigurnosti građana, imali bismo veći odziv u slučaju elementarne ili neke druge nesreće.

Za sada građani u situacijama ako se netko izgubi na planini, moraju okrenuti četiri, pet brojeva telefona”, naglasio je Solak. Spomenimo kako je jedinstveni europski broj 112 za hitne slučajeve uveden kako bi se omogućilo građanima u nevolji pozvati hitne službe (policija, hitna pomoć i vatrogasci) koristeći isti broj bilo gdje na području Europske unije. Prema zakonodavstvu EU, države članice moraju osigurati da korisnici i fiksne i mobilne telefonije mogu nazvati hitne službe besplatno preko europskog broja 112 za hitne slučajeve. Ovaj broj je sada dostupan u svim zemljama članicama.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.