FBI planira pratiti društvene mreže

FBI pokušava kreirati novu aplikaciju koja ne samo da bi im omogućila praćenje trenutnih prijetnji, nego i predviđanje mogućih terorističkih napada i drugih zločina prije nego se dogode. Aplikacija bi pretraživala društvene mreže pokušavajući identificirati, pronaći i pomoći pri borbi protiv “novonastalih prijetnji” u stvarnom vremenu.

Prema za sada dostupnim informacijama, javlja Digital Trends, FBI želi “utvrditi postoji li mogućnost stvaranja aplikacije koja bi ih alarmirala nakon analize i mapiranja društvenih medija”. Aplikacija bi FBI-u omogućila “brzu kritičku analizu, identifikaciju i pozicioniranje incidenata i novonastalih prijetnji” koristeći javno dostupne informacije objavljene na društvenim mrežama kao što su Facebook i Twitter, ali i lokalnih i nacionalnih medija.

Praćenje društvenih medija nije novost, ali trenutno nije dovoljno učinkovito za potrebe FBI-a. Aplikacija koju FBI želi razviti pojednostavila bi procese pretraživanja, ali istovremeno bi bila puno temeljitija nego dosadašnji načini pretraživanja.

Aplikacija bi funkcionirala po principu preklapanja. Informacije prikupljene iz medija i s društvenih mreža preklapale bi se na digitalnoj karti i automatski bi se utvrđivala lokacija trenutnih događanja, a zatim bi se u pretraživanje uključivali i ostali relevantni podatci. Zatim bi se ti rezultati uspoređivali s lokacijama, terorističkim prijetnjama, društvenim i vojnim zajednicama, vremenskim uvjetima, prognozama, prometnim izvještajima…

Aplikacija bi svakako sadržavala i tražilicu koja bi imala sposobnost “automatskog pretraživanja Twittera ili drugih društvenih mreža i foruma prema ključnim riječima”. FBI također želi da tražilica ima mogućnost simultanog pretraživanja prema ključnim riječima kojim bi se istovremeno moglo prati 10 do 20 odvojenih incidenata ili prijetnji. Tweetove i objavljene informacije aplikacija bi pratila na 12 stranih jezika i automatski ih prevodila na engleski.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.