Farmeri iz ŽZH prepoznali potencijal kozarstva – Jabuka.tv

Farmeri iz ŽZH prepoznali potencijal kozarstva

Potencijal koji BiH ima na polju stočarstva prepoznali su farmeri iz zapadne Hercegovine, koji su svoju priliku vidjeli u razvoju kozarstva.

Osnovali su udrugu koja okuplja stočare iz Gruda i Posušja.

Umirovljeni branitelj Mario Prlić, vlasnik farme koza iz mjesta Sovići kraj Gruda, u kozarstvu je prepoznao priliku za svoje ekonomsko osnaživanje. Na farmama u Udruzi Alpina trenutačno je 480 koza, a sukladno potražnji, planiraju proširiti uzgoj.

Ipak, stočar Ivica Tomas upozorava da bez otkupljivača mlijeka nema ničega.

Za sad, kažu, imaju stabilnog domaćeg otkupljivača. Dnevna proizvodnja kozjeg mlijeka je oko 900 litara. Proizvodi zadovoljavaju europske standarde, a kozji sir od mlijeka s ovih farmi ocijenjen je Srebrenom plaketom Federalnog agromediteranskog zavoda.

I u tom smjeru mi idemo jer se sve više troši kako su ljudi doznali kvalitetu kozjeg mlijeka i u praksi kroz primjenu vidjeli zašto je ono sve dobro, dodaje Prlić za FTV.

Poticaji iz općine te resornih kantonalnih i federalnih ministarstva, kažu, ključni su za razvoj ovog posla.

Šef odsjeka za poljoprivredu i veterinarstvo u Ministarstvu gospodarstva ŽZH-a Vinko Landeka ističe kako je ove godine je ministarstvo iz svog proračuna predvidjelo subvenciju određenih sredstava za proizvodnju svježeg kozjeg mlijeka i uzgoj rasplodnih koza.

Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj kazao je kako su omogućili da farme dobiju električnu energiju, za jedan dio njih su osigurali pitku vodu iz vodovodne mreže, dok za jedan još nisu.

Trenutačno je potpora koju dobijaju jednaka onoj namijenjenoj proizvodnji kravljeg mlijeka, a proizvesti kozje je, poručuju farmeri daleko teže. Očekuju da će se omjer promijeniti u korist kozarstva što bi pomoglo daljnjem razvoju i osiguralo da budu konkurentiji na tržištu.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

 • Koze su dobre jer čiste zemlju, polja i šumu od šikare i drače a koristi ima za zdravlje od mlijeka. Svaka čast samo nastavite.

 • Ja imam rjesenje za gospodarsko sranje
  jednostavno, triba sadit banane
  kol’ko god stane sirom lipe nase
  rasporedit plantaze, silose, garaze

  Od banana pravit splitove i kase
  pakirat u tegle, tetrapake, flase
  izvozit za kosarkase, posebno centre
  imat agente u svakom vecem gradu neka radu
  a kupce nek mame pivajuc reklame

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.