Farmaceuti u Mostaru sami prave dezinfekcijska sredstva – Jabuka.tv

Farmaceuti u Mostaru sami prave dezinfekcijska sredstva

U mostarskim ljekarnama vlada nestašica zaštitnih sredstava koje su građani u strahu od koronavirusa pokupovali pri samom proglašenju pandemije. Tako se još samo u pojedinim ljekarnama može kupiti gel za dezinfekciju koji sami spravljaju iskusni farmaceuti.

Zaštitne maske je kako kažu apotekari odavno nemoguće naći, pa tako bez njih rade i oni sami. Odavno je nestalo i dezinfekcijskih sprejeva za usta, nos i ruke, koji se najviše traže.

Za kupovinu pripravaka samih apotekara zbog velike potražnje građani ostavljaju narudžbe.

Kako doznaje Klix.ba od farmaceuta problem je u tome što su sve zalihe rasprodane u kratkom razdoblju, a nove narudžbe koje su dolazile uglavnom iz Srbije više ne stižu jer ta zemlja zbog pandemije i zbog svojih potreba po njihovim riječima zabranila izvoz.

Velika je potražnja za dezinfekcijskim gelovima koje mi spravljamo od alkohola i glicerola, ali bojim se da nećemo ni to moći dugo, jer smo ograničeni sa zalihama sirovina, koje nećemo moći nabaviti ako stanje kakvo je sada još potraje, kazala je farmaceutkinja.

Stoga ona sve građane poziva, ako imaju alkohola u svojim domovima koji nije ispod 60 posto i glicerola da s njim, u konzultaciji s apotekarima, rade sami dezinfekcijska sredstva i nastoje izbjegavati bliske kontakte s ljudima, te se pridržavaju svih mjera koje objavljuju krizni stožeri širom zemlje.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.