Farmaceuti: Od dizajna lijekova do uspješnog tretmana bolesti

Kao najdostupniji zdravstveni radnici, oko 4.700 magistara farmacije u bolnicama i ljekarnama širom BiH predstavlja nezamjenjivu kariku u osiguranju pravilne i racionalne upotrebe lijekova i drugih medicinskih sredstava.

Više od 1.250 sudionika 5. Kongresa magistara farmacije BiH održanog u Sarajevu potvrdilo je važnost uloge farmaceuta u procesu od dizajna lijekova do uspješnog tretmana bolesti. 

Ponekad se zaboravi da su magistri farmacije ustvari zdravstveni radnici i jedini neizostavni dio zdravstvenog sustava kad se riječ o lijekovima – od dizajna lijeka do uspješnog tretmana bolesti,  ističe prim. mr. ph. Marin Crnogorac, predsjednik Komore magistara farmacije Federacije BiH.

Farmaceuti nisu samo stručnjaci koji dijele lijekove već ključni faktor u istraživanju i razvoju novih lijekova i terapija i osiguravanju zdravlja i kvalitete života pacijenata. 

Ta važna uloga farmaceuta je bila u fokusu javnosti u vrijeme pandemije COVID-19, kad su svi s nestrpljenjem iščekivali razvoj vakcine. Nakon toga, jednako važnu ulogu smo imali i u distribuciji cjepiva i lijekova, kao i u obuci zdravstvenih radnika za pravilnu primjenu. Ne zaboravljamo da smo ujedno bili i najdostupniji zdravstveni radnici, kojima su se pacijenti mogli obratiti na našim radnim mjestima, objašnjava Crnogorac. 

Nadalje, farmaceuti osiguravaju pacijentu pristup potrebnim lijekovima i informaciju o pravilnoj upotrebi lijeka.

Naša uloga ne završava dijeljenjem lijeka. Farmaceut je osoba od koje se s povjerenjem traži i dobije savjet o pravilnoj primjeni lijeka, o načinima održavanja zdravlja i prevenciji bolesti,  dodaje Crnogorac.

Dodatno, praćenjem pacijenta tijekom terapije farmaceuti igraju aktivnu ulogu u identifikaciji i rješavanju potencijalnih problema, uključujući neželjene efekte ili interakcije lijekova. 

Porukama sa ovog skupa željeli smo još jednom potvrditi važnost uloge farmaceuta u zdravstvenom sustavu i naglasiti potrebu za daljnjim poštovanjem i valorizacijom našeg doprinosa zaključio je Crnogorac.

Kongres je upriličen u organizaciji Komore magistara farmacije FBiH, Farmaceutskog društva i Farmaceutske komore Republike Srpske. 

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.