Fahrudin Solak suspendiran s pozicije direktora FUCZ

Fahrudin Solak, glavni akter afere “Respiratori”, suspendiran je s pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH.

Suspenzija Fahrudina Solaka proslijeđena je na potvrđivanje Vladi FBiH nakon što je Administrativna komisija Vlade FBiH podržala njegovu suspenziju. Tako se našla na dnevnom redu današnje sjednice Vlade FBiH i podržana većinom glasova, javlja Klix.

Solak se nakon što je u javnost izašla afera “Respiratori” oglasio priopćenjem, rekavši da je zatražio da ga Vlada Federacije BiH suspendira dok se, kako je naveo, ne dokaže njegova nevinost u postupku nabavke spornih respiratora.

Solak će tako do okončanja istrage u epiloga cijelog procesa ostati po strani, a osim pozicije direktora FUCZ-a obnašao je i funkciju načelnika Kriznog stožera FBiH u doba trajanja stanja prirodne nesreće.

U međuvremenu su isplivali brojni dokazi koji izazivaju opravdanu sumnju da su izvršena barem tri kaznena djela, a sada je na potezu Tužiteljstvo BiH.

Upravo je jučer nakon vještačenja pristiglih respiratora potvrđeno da ne posjeduju ni minimum kriterija da bi se mogli koristiti na jedinicama intenzivne njege u bolnicama te da se radi o respiratorima koji se koriste u vozilima hitne pomoći, dakle u transportu pacijenata.

Osim ovog segmenta u cijelom procesu nabavke respiratora sumnjiv je i način izbora firme “Srebrena malina” kao dobavljača, zatim usklađenost za Zakonom o javnim nabavkama i još mnogo toga.

(www.jabuka.tv)

16 komentara

 • Solak je samo pion u rukama Novalića ,Izetbegovića a oni su to i uradili a imaju sudstvo, policiju i tužilaštvo u svojim rukama.Na kraju će biti zastario slučaj a sada prebacuju loptu na misu za nevine žrtve posle II svj, rata

 • Pa ljudi bi svi pomrli da su prikopčani na takve respiratore?
  A na drugoj strani vanredno stanje,stanje nesreće,odbijaju od plaća i mirovina,zatvaraju tvornice i radnike šalju na Biro..Donose korona zakon u vanrednom stanju da bi kupili respiratore koji nisu za upotrebu i ostalo,da bi dizali kredite od MMF i zaduživali i tako narod.Ali evo sve kako vjerovati tim istim ljudima a pogotovo kad se radi o zdravlju iživotima ljudi!?

 • Ovaj kriminalac je dobio rijesenje da je duspendiran ali mu ostaje puni iznos place koju je imao. Naslojedio ga njegov zamjenik koji je isto za sve znao samo ovaj po funkciji potpisivao. Oba ih je postavila SDA i Bakir tako da i dalje sve ostaje isto. Lopov koji je napravio ovaj kriminal ostaje na punoj placi koju je i imao. Tko je ovdje lud a tko majmun…Solak je igrac SDA kao i Novalic i ovaj njegov zamjenik i jos ce im odvjetnike platiti od ovog ukradenog novca. Kriminal i lopovluk se samo nastavljaju ..

 • Mora da je to Jelka..isto kao sto je vozač ,ubijenog u atentatu u Sarajevu pok.ministra Joze Leutara sam sebi postavio bombu da se raznese.Ima tu i jedan problem jer on nije one vjere koji sami sebe raznose .I tako ce ini nac svjedoka,robijasa iz Zenice koji ce reci..je bola ja davidio ..to je baa Jelka..pa ce AID rec ..he..je…sigur je jelka,
  a ne solak zvani ventilator..Mozda nece cak ni robijas nego onaj muhamed iz Cazina ili Jusuf iz Goražda rvati na baterije..Cirkusantima je mjesto u cirkusu ali koga za dvorsku ludu?..Ima ih od Onoga majstora za postavljanje maske do riđobradog.Jelka ipak ti otvori okice jer mi smo za njih jaakooo zli.

 • Ja da sam na njegovu mjestu,ne bih sebi “dozvolio”da me suspendiraju,a jok jok.Sam bih podnio ostavku i povukao se u ilegalu!Novce sto je hapno dovoljini da mu i unuce zivi bezbrizno i sto mu jos treba?Evo sad na ovoj haber kutiji rekose ….primat ce punu placu!Kuku vragu kuku vragu!A evo kazu 23mil KM nemaaaa!

 • A sto ce sad babo Bakir serkati,evo ti respiratori nisu za upotrebu?!Sad 2mil KM da to vratimo u Kinu!Dje ce ih lagerovati?SeHbiji u njeno carstvo!

 • Pa moraju mu ostaviti plaću…a i radno mjesto ga čeka. Samo da se sve malo smiri. Neće njega lopov Bakir smijeniti, mogao bi pričati o ostalim lopovlucima u SDA. Inače je Bakirova obitelj 1992 i kasnije utajila barem milijarsu dolara koje su Izetbegović skupljali po svijetu za “obranu”. Glavna skpljačica bila je Bakirova nana, Alija isto, a mali Bakirčić najmanje, jer njega je bilo strah pviriti iz trezora. Pravi mali štakor, živina jedna. ć

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.