Fadilova ”mala” dala otkaz zbog pritiska javnosti

Kćerka federalnog premijera Fadila Novalića, Ada Novalić dala je otkaz Financijsko-informatičkoj agenciji nakon reakcija u bh. javnosti zbog informacija o zapošljavanju djece političara u ovoj agenciji, potvrdio je premijer Novalić u izjavio za portal Depo.

”Ovih dana smo u mojoj obitelji razgovarali o svemu ovome i moja kćerka je sama odlučila dati otkaz, mada je posjedovala i obrazovanje i kvalifikacije i kompetencije za radno mjesto na kojem je radila”, pojasnio je Novalić za portal Depo.

Novalić navodi kako je znao da se njegova kćerka zaposlila u Financijsko-informatičkoj agenciji, ali da detalje nije znao jer se kao premijer zbog mnogih obaveza “gotovo i ne viđa s obitelji”.

”Moja najstarija kćerka Ada i ne živi sa mnom. Samostalna je već otkako je prije osam godina diplomirala i zaposlila se. Kako sam obaviješten to zaposlenje je urađeno u skladu sa zakonskim procedurama i moram priznati nisam se previše dalje bavio time. Bio sam iznenađen medijskim natpisima o tome i razumio ogorčenje javnosti pa i kvalifikacije da to nije moralno. Ovih dana smo u mojoj obitelji razgovarali o svemu ovome i moja kćerka je sama odlučila dati otkaz, mada je posjedovala i obrazovanje i kvalifikacije i kompetencije za radno mjesto na kojem je radila”, rekao je Novalić.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

 • BIH
  Zaposlenja koja su izazvala bijes građana BiH: Krvnim srodstvom do blistave karijere
  Piše: Ervin Mušinović/Klix.ba
  prije 2h 9 min

  Građani Bosne i Hercegovine svjesni su toga da glomazna državna služba služi za zapošljavanje djece i porodica bh. političara. Proteklih godina brojna zaposlenja i imenovanja izazvala su bijes građana BiH koji nije promijenio ništa. Državna služba i dalje je rezervisana za podobne, a realni sektor za sve ostale građane BiH.
  Etničke razlike nisu spriječile domaće političare da se slože kako je najbolje mjesto za zaposlenje njihove djece državna služba, odnosno institucije, agencije ili firme u vlasništvu države ili entiteta. Na drugoj strani, vlasti poručuju građanima BiH da se pridržavaju reformske agende koja je jasno precizirala da svi nivoi vlasti moraju raditi na smanjenju javne potrošnje.

  Da se agenda od koje zavisi ekonomski napredak BiH ne odnosi na djecu političara nedavno su potvrdili federalni premijer Fadil Novalić i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević. Naime, javnost je ostala šokirana informacijom da je Ada Novalić, kćerka premijera FBiH, bez ikakvog konkursa zaposlena u Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA). Ovu informaciju potvrdio je direktor FIA-e Esad Mahumutović koji je kazao da je sve uradio u skladu sa zakonom. Danas je potvrđeno kako je Ada Novalić pod pritiskom javnosti iz moralnih razloga podnijela ostavku.

  U FIA-i je kao pripravnica zaposlena i Negra Mašović, kćerka delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH Amora Mašovića. Mahmutović je njeno zaposlenje pokušao opravdati rečenicom: “Zar nije sa moralnog aspekta gospodin Amor Mašović zaslužio da njegovo dijete radi”.

  Na radno mjesto stručne savjetnice za finansijske aspekte upravljanja projektom u federalnoj Agenciji za vodno područje Jadranskog mora u maju ove godine zaposlena je Sanja Đolo, kćerka federalne ministrice finansija Jelke Milićević. Iz ove agencije kazali su također da je sve urađeno prema zakonu te da im je Vlada FBiH dala odobrenje da raspišu konkurs na kojem je kasnije zaposlena Đolo.

  Zakon je poštovan i prilikom imenovanja Lucije Ljubić-Lepine za novu šeficu Misije pri UN-u u Ženevi. Inače, Lucija je kćerka zastupnika u Hrvatskom saboru Bože Ljubića koji je u BiH obnašao brojne javne funkcije od zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, delegata u Domu naroda PSBiH, državnog ministra komunikacija i saobraćaja te federalnog ministra zdravstva. Također, brat Bože Ljubića Mariofil Ljubić zaposlen je kao zamjenik pravobranioca BiH, a javnosti je od ranije poznat i kao ombudsman za ljudska prava BiH.

  U Obavještajno-sigurnosnoj agenciji zaposlen je Aleksandar Špirić, sin zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Nikole Špirića. Aleksandar Špirić u svojim dvadesetim godinama zaposlio se u Ambasadi BiH u Srbiji, gdje je bio angažovan kao sekretar bosanskohercegovačke diplomatske misije u Beogradu.

  Po povratku u BiH Špirić se zaposlio u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, dok je njegov otac izabran za predsjedavajućeg Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom OSA-e.

  “To nije sukob interesa. Znate li vi koliko OSA ima zaposlenih? U prvom sazivu bio sam predsjedavajući te komisije. To je Komisija koja se bavi ocjenom zakonitosti rada službe, ne provodi niti zna za istrage”, kaže Nikola Špirić.

  Javnost je 2014. godine informisana i o tome da je sin Željke Cvijanović, premijerke Republike Srpske, dobio posao pripravnika u Elektroprijenosu BiH, iako je imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na ostalih 12 kandidata koji su se prijavili na to radno mjesto.

  Iz dokumentacije je vidljivo da je Filip Cvijanović izabran kao prvi na listi kandidata, s najvećim brojem bodova, iako je imao manji prosjek ocjena od ostalih kandidata, kao i da je manje vremena proveo na evidenciji nezaposlenih. Za izbor kandidata presudili su bodovi dobiveni na intervjuu s kandidatima, odnosno subjektivna procjena komisije o kvalifikacijama i sposobnostima kandidata.

  Krajem prošle godine Vijeće ministara BiH donijelo je rješenje o imenovanju Davorina Primorca za direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA). Mediji su tada izvijestili kako je Primorac zet predsjednika HDZ-a i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića.

  Još 2011. godine Gorica Dodik, kćerka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, postavljena je na mjesto šefice kabineta Željke Cvijanović koja je u tom trenutku obnašala dužnost ministrice za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a.

  Sin zastupnice SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanke Majkić zaposlen je u Poreznoj upravi RS-a. Riječ je o Dejanu Majkiću koji je prije zaposlenja u Poreznoj upravi RS-a radio u Agenciji za državnu službu RS-a.

  Građani BiH još uvijek pamte i imenovanje Mirsada Nikšića za direktora Autocesta Federacije BiH. Mirsad je brat bivšeg premijera FBiH i predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića.

  Supruga Jasenka Selimovića, bivšeg šefa Kluba SDP-ovih zastupnika u Parlamentu FBiH Andrea Selimović postala je 2012. godine savjetnica u kabinetu generalnog direktora “Elektroprivrede”. Na budžetu je zaposlena i Katarina Kamočaji supruga Igora Kamočajija, nekadašnjeg dogradonačelnika Sarajeva i predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a u KS. Katarina je zaposlena na mjesto glasnogovornice JP BH Pošta.

  Oštre reakcije javnosti izazvalo je i imenovanje Sebije Izetbegović, supruge predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, na poziciju direktorice Opće bolnice u Sarajevu, a poslije i Kliničkog univerzitetskog centra Sarajevo. Izetbegović je bila jedina kandidatkinja za poziciju direktorice KCUS-a.

  Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u septembru 2016. godine broj registrovanih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 514.935.

  1. Kcerka Ljube Beslica ( dugogodisnji kradonacelnik Mostara ), ” upade ” u Elektroprenos BiH…sve po zakonu 😀
  2. mirsad niksic jos prima platu u autocestama…radi kao savjetnik ustvari nista ne radi
  3. Šemsudin Mehmedović(SDA) – kćerka Sanida Hajlovac (Agencija za bankarstvo FBiH) , zet Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

  Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice (SDA) – kćerka zaposlena u BH TELECOM-u.
  4. Dušanka Majkić, zastupnica u Parlamentu BiH – sin Dejan, pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srpske.

  Šefik Džaferović potpredsjednik SDA i šef kuba u Predstaničkom domu PS – sin Jasmin Džaferović, Kantonalno Tužilaštvo BiH.

  Safet Softić, potredsjednik SDA i presjdavajući Doma narooda PS BIH – kćerka zaposlena u JP Elektroprivreda BiH.
  5. Nikola Špirić poslanik u Predstavničkom Domu naroda (SNSD) – sin Aleksandar, prvi sekretar Ambasade BiH u Republici Srbiji, Bratična Nikolina Špirić, stručno vijeće Agencija za lijekove BiH.

  O vezama Bakira Izetbegovica, Denisa Zvizdića i familiji već smo govorili, zato radi posjećanja još nekoliko imena iz vladajuće stranke uz ostalo i Šemsudina Mehmedovića koji godinama zamjera vrhu stranke za nepotizam i korupciju.
  6. Petar Đokić, minista industrije, energetike i rudarstva RS (Socijalistička partija) – sin Bojan Đokić, imenovan je za direktora Radne jedinice „Pošta Srpske“ u Brčko Distriktu.

  Nebojša Radmanović delegat u Parlamentu BiH (SNSD) – kćerka Ana Radmanović Ilić, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Borjana Radmanović Petrović, glavna i odgovorna urednica Glasa Srpske (bivša urednica “Nezavisnih novina”)
  7. Željka Cvijanović premijerka RS-a (SNSD) – suprug Aleksandar, bivši direktor gradskog Zavoda za izgradnju Banja Luka, sin Filip zaposlen u Elektroprenosu BiH.

  Zoran Tegeltija ministar finansija RS – kćerka i zet zaposleni u Elektroprenosu BiH, supruga Duška Tegeltija, pomoćnica ministra trgovine i turizma u Vladi RS.
  8. Milorad Dodik, predsjednik RS-a (SNSD) – djeca Gorica i Igor Dodik vlasnici i suvlasnici tri firme „Green Line“ zdravstvena ustanova „Global Liberty“ d.o.o. Laktaši za trgovinu na veliko drvetom, građevinskim materijalom, sanitarnomo opremom, te za uvoz i izvoz “Fruit eco”.
  9. Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH (HDZ BiH) – brat Ivo Bevanda (rukovoditelj Službe za nabavu roba EP HZHB).

  Ništa bolje nije ni u RS-u, sa iznimkom djece Milorada Dodika koji su se okrenuli privatnom biznisu uz kredite Investiciono-razvojne banke, no zato je većina ostalih ministara i visokih dužnosnika, kćerke i sinove zbrinula u institucije, agencije, nisu im mrske ni one na držvanom nivou, ali ni institucije u kojima su oni gradili karijere.
  10. Jelka Miličević (ministrica finansija FBiH) (HDZ BiH) – suprug Dragan Miličević (izvršni direktor Elektroprivrede za proizvodnju HZHB I član Uprave), kćerka Sanja Đolo (Agencija za vodno područje Jadranskog mora), Ilija Đalo, otac Daria Đale (direktor za proizvodnju elektične energije EP HZHB).
  11. Dragan Čović(predsjednik HDZBiH i član Predsjedništva BiH) – kćerka Danijela Čović-Primorac (Centralna banka – glavna jedinica Mostar), zet Davorin Primorac (direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BHANSA), brat Davorina Primorca, Ivica Primorac (rukovodilac sektora finansija BHANSA), kćerka Sanja Čović-Krezić (rukovoditelj sektora za organizacijsko- pravne i opće poslove Zavod za zapošljavanje HNK), zet Marijo Krezić (Elektroprivreda HZHB).

 • Jeli ovaj stvarno misli da jos netko pusi vake price? Pa premijeru ako ti neznas sta ti se u kuci desava kako ces nesto drugo rjesavati. Usput i clanak i reakcija na clanak je dno dna,nije ni cudo da smo prvaci evrope u gluposti.

Komentiraj: