Fadil Novalić: U mom mandatu otvorili smo 38.135 radnih mjesta

Od početka moga mandata do danas uspjeli smo otvoriti 38.135 radnih mjesta i sva ta radna mjesta otvorena su u realnom sektoru. Najveći broj njih u malim obrtima, ali ne nedostaje ni velikih investicija, rekao je federalni premijer Fadil Novalić tijekom konferencije “Suvremeni izazovi na tržištu rada” koju je organizirao Federalni zavod za zapošljavanje.

Rekao je da reforma tržišta rada predstavlja jedan od prioriteta Vlade Federacije te da su na početku mandata krenuli u izradu novoga Zakona o radu, dodajući da je to sigurno najveća i najtemeljitija reforma ove oblasti u povijesti naše zemlje.

Iako je tijekom samoga usvajanja toga zakona bilo puno nepotrebnoga politikantstva i nerazumijevanja, uspjeli smo pružiti veću sigurnost radnicima, ali i veću slobodu poslodavcima, naveo je Novalić.

Zatim su, kako je dodao, krenuli u izgradnju boljega poslovnoga ambijenta, napominjući da u BiH ništa nije jednostavno, pa ni ova vrsta reforme.

Uradili smo ipak dosta toga, što dokazuju brojevi. Nova radna mjesta otvaraju se svakodnevno i njihov broj je u stalnom porastu, rekao je i naveo da su rezultati vidljivi, čak i onima koji su početkom 2015. bili skeptični prema tim ambicioznim planovima.

Složena reforma

U svom radu koristio sam iskustvo stečeno kao poduzetnik. Znam od samoga početka što točno nedostaje poslodavcima i koji segmenti legislative mogu biti poboljšani. Praksa je pokazala da postoje poteškoće u realizaciji, ali mnoge od njih smo uspjeli prevladati. Unatoč svom osobnom znanju, izuzetno cijenim mišljenje stručnjaka iz oblasti tržišta rada i siguran sam da će ova konferencija donijeti mnoge nove ideje kako bismo mogli našoj privredi donijeti još veći razvoj i napredak, kazao je Novalić.

Reforma tržišta rada, prema riječima federalnoga ministra rada i socijalne politike Veska Drljače, predstavlja jedno od šest prioritetnih pitanja koja su definirana Reformskom agendom.

Znamo da stanje nije adekvatno, da je veliki broj nezaposlenih, da obrazovanje nije usklađeno te da ponuda i potražnja nisu odgovarajući. Radi se o oblasti koja traži jednu složenu reformu i Ministarstvo rada i socijalne politike poduzelo je aktivnosti u cilju reforme koja se odnosi na sektor legislative rada i oblasti koja se odnosi na zapošljavanje, naveo je Drljača.

Što se tiče legislative, u utorak bi Zastupnički dom Federalnoga parlamenta trebao razmatrati zakon o zaštiti na radu, a u parlamentarnu proceduru je dostavljen i zakon o mirnom rješavanju sporova.

Također, Parlament je usvojio i Nacrt zakona o štrajku.

Drvnoj industriji nedostaje 3.000 ljudi

Drljača je istaknuo da je u tijeku donošenje Strategije zapošljavanja u FBiH 2018. – 2021. godine, a cilj je da se utvrde prioriteti i strateški okvir za reguliranje ove vrlo složene oblasti.

Radi se, istaknuo je Drljača, o značajnom aktu koji treba biti pravna osnova za donošenje svih drugih akata.

Procjena je da službe za zapošljavanje previše vremena troše na administriranje, nauštrb njihove osnovne misije, a to je posredovanje između poslodavaca i onih kojih aktivno traže posao, dodao je.

Drljača je izdvojio Projekt podrške zapošljavanju u BiH, čija je realizacija ove godine započela uz podršku Svjetske banke. Drvna industrija jedna je od privrednih grana koja, naročito u posljednjih pet godina, bilježi rast kada je riječ o izvozu i zapošljavanju.

Predsjednik Asocijacije drvoprerađivača BiH Suhad Ećo kazao je da u ovom trenutku u drvnoj industriji nedostaje sigurno 3.000 uposlenika.

Na određene mjere koje provodi Vlada i zavodi privreda dobro reagira, o čemu svjedoče i podaci o zapošljavanju. Sve mjere koje su bile na javnim oglasima za nekih par minuta bile su i popunjene, što govori da gospodarstvo itekako ima potencijala za zapošljavanje, samo što se ne može teret zapošljavanja prebaciti isključivo na poslodavce i realni sektor, nego je u tom dijelu bitna i uloga vlada, zavoda i obrazovnih institucija, dodao je Ećo.

(Fena)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.