Facebook pred sudom zbog kršenja prava privatnosti

ruštvena mreža Facebook optužena je da je skenirala privatne poruke korisnika u reklamne svrhe, zbog čega će morati odgovarati na sudu.

Proces je započet tužbom protiv te web mreže, koju je 2013. godine podnio Mathew Campbell, navodeći da je ta mreža skenirala sve privatne poruke korisnika radi pravljenja veoma ciljane reklame koju mu je nudila, prenosi site zone – numerique.com.

On je pokrenuo masovni proces protiv Facebooka, budući da su mu se u tužbi pridružili i drugi članovi mreže sa istim problemom, prenose Nezavisne novine.

Facebook je pokušao anulirati tužbu Campbella, ali ga je u tome spriječio kalifornijski sudac iz suda u Aucklandu, koji se bavi slučajem, a koji je u srijedu donio odluku da je tužba protiv Facebooka valjana i da predmet može ići na sud.

Skeniranjem sadržaja privatnih poruka korisnika za potrebe vlastitog oglašavanja, Facebook je, kako se navodi, prekršio akt o privatnosti u elektronskim komunikacijama, kao i zakone o privatnosti i nelojalnoj konkurenciji savezne države Kalifornije.

Kad god bi korisnici Facebooka u privatnim porukama slali linkove na druge stranice, Facebook bi slijedio te linkove i tražio informacije o korisniku da bi napravio profil online aktivnosti tog korisnika, stoji u optužnici.

Isto tako, Facebook bi taj link u privatnoj poruci tretirao kao da je korisnik kliknuo na “like” opciju te stranice, koja je ioanko već integrirana u većinu web stranica na internetu.

Svi koji su upotrebljavali Facebook u posljednje dvije godine mogli bi se pridružiti grupi okupljenoj oko tužbe, a ukoliko sud donese odluku u korist grupe tužitelja, kompanija će biti primorana da isplatiti po 10.000 dolara za svako kršenje privatnosti korisnika unazad godinu dana, prenose Nezavisne novine.

Kompanija Marka Zuckerberga, međutim, tvrdi da nije kršila bilo kakva pravila i da se radi o uobičajenoj i standardnoj trovinskoj praksi koju veliki broj kompanija sprovodi.

Proces bi trebao biti nastavljen 2015. godine i mogao bi koštati Facebook više milijuna dolara.

(Nezavisne novine)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.