Facebook nadgleda vaš chat kako bi sumnjivo ponašanje prijavili policiji

Kako bi osigurali svoje korisnike, pogotovo one mlađe, Facebookov softver nadgleda sve što pišete na chatu i dojavljuje zaposlenicima sumnjivo ponašanje.

Osim Facebooka to rade i druge društvene platforme, no u ovom slučaju Facebookov softver skenira sve što se piše na chatu i prepoznaje riječi ili izraze koji upozoravaju da nešto nije u redu, odnosno da se razmjenjuju osobni podaci ili da je posrijedi vulgaran jezik.

Softver obraća veću pozornost na korisnike koji još nisu previše aktivni na mreži ili su možda novi, ili je pak razlika u godinama između osoba koje se dopisuju prevelika.

Ukoliko softver odluči da se radi o sumnjivom chatu, on obavijesti zaposlenika Facebooka koji zatim može odlučiti da li je potrebno zvati policiju ili ne. Pošto softver sam skenira chat, korisnik i dalje ima određenu dozu privatnosti, no ne zna se da li su svi ti podaci pohranjeni negdje na Facebook om serveru ili se brišu.

Facebook ističe kako nikad nisu htjeli postaviti zaposlenike da zavire u privatnu komunikaciju korisnika, pa zato koriste ovu tehnologiju. Kompanija surađuje s tijelima za provedbu zakona tamo gdje je to potrebno po zakonu kako bi se osigurala sigurnost ljudi koji koriste Facebook – istaknuli su na svojim stranicama.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.