Facebook ispravlja neuspjele selfije i “otvara” vam oči

Nova metoda automatske korekcije fotografija toliko je realistična da mnogi korisnici doslovno ne mogu primijetiti razliku.

Dok većina korisnika Facebooka pri snimanju selfija nastoji maknuti bubuljice, bore ili neke druge nedostatke, Facebook ide korak dalje. Najnovija primjena umjetne inteligencije omogućit će korisnicima da otvore oči na fotografiji, makar su ih tijekom fotografiranja slučajno zatvorili, piše TechRadar.

Čudesna umjetna inteligencija

Za ovu demonstraciju digitalnog čarobnjaštva odgovorna je napredna tehnika strojnog učenja imenom “generativna mreža za nezgode“, odnosno “generative adversarial network” ili skraćeno GAN.

Razvojni tim u Facebooku naučio je umjetnu inteligenciju da promatra sliku na kojoj ste trepnuli, usporedi je s vašom fotografijom gdje ne trepćete i nakon toga “otvori oči” na željenoj skoro savršenoj fotografiji.

Na projektu rade Brian Dolhansky i Cristian Canton Ferrer koji su u ponedjeljak objavili znanstveni rad u kojem detaljno opisuju tehnološki proces. Facebook bi jednog dana, ako sve prođe po planu, mogao dodati GAN kao značajku za svoje aplikacije Instagram i Facebook, premda se taj plan ne spominje niti u jednom dijelu znanstvenog rada.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.