Facebook ima 83 milijuna lažnih korisnika

Društvena mreža Facebook objelodanila je kako vjeruje da ima više od 83 milijuna lažnih korisnika.

Kako je prenio britanski BBC, kompanija je ovog tjedna objavila da bi 8,7 posto od njezinih 955 milijuna profila mogli biti nepostojeći korisnici.

Navodi se da dupli profili od ukupnog broja korisnika dosežu 4,8 posto, “neklasificirani” profili 2,4, a “nepoželjni” 1,5 posto.

Glavnu skupinu lažnih korisnika čine dupli profili, koje Facebook definira kao “profile koje korisnici zadržavaju uz svoje glavne profile”.

Neklasificirane profile kompanija definira “kao osobne profile koje su korisnici kreirali za biznis, organizaciju ili neljudski entitet kao što je kućni ljubimac”.

Nepoželjni profili su, prema obrazloženju Facebooka, “oni koji nisu u skladu sa kompanijskim pravilima korištenja, odnosno profili koji su korišteni za slanje neželjenih (spam) poruka i drugih sadržaja”.

“Značajnu većinu naših prihoda čini reklama. Gubitak oglašivača ili smanjenje potrošnje oglašavanja na Facebooku moglo bi ozbiljno naškoditi našem poslovanju”, navodi se u priopćenju kompanije.

Rory Cellan-Jones, BBC-jev tehnološki suradnik, prošlog mjeseca je na Facebooku postavio profil lažne kompanije VirtualBagel, kako bi proveo osobno istraživanje o lažnim “lajkovima” na toj socijalnoj mreži.

Istraživanje ga je dovelo do zaključka da je većina dobivenih “lajkova” za njegovu lažnu tvrtku došla od korisnika iz Azije i sa Bliskog istoka.

Prema Jonesovim riječima, mnogi od tih korisnika bili su lažni, među njima i “Ahmed Ronaldo”, na čijem je profilu navedeno da živi u Kairu i da je zaposlen u španjolskom nogometnom klubu Real Madrid.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • avevo letto spie0no e mi sebrava un po’ trpopo charles bronsoncomunque resto dell’idea che FB sia un simpaticissmo modo per cazzeggiare e chi lo usa per altri fini (organizzare rivoluzioni, ordire complotti, pianificare stragi) e8 un cialtrone

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.