Facebook dozvolio govor mržnje protiv Putina

Facebook i Instagram će svojim korisnicima u nekim zemljama dozvoliti pozive na nasilje usmjereno prema Vladimiru Putinu i ruskim vojnicima.

Iz Mete kažu da su privremeno dopustili ono što bi inače bilo okarakterizirano kao govor mržnje, poput izraza “smrt ruskim okupatorima”, što bi inače kršilo pravila ovih društvenih mreža.

No, ističu da neće dozvoliti pozive na nasilje prema ruskim civilima, piše BBC.

U odgovoru na taj potez Rusija je pozvala SAD da zaustave “ekstremističke aktivnosti” ove kompanije. Objava je stigla nakon što je Reuters objavio interne poruke Mete u kojima se ističe promjena u politici firme.

U svjetlu invazije na Ukrajinu napravili smo privremenu iznimku od pravila za sve one koji su pogođeni ratom kako bi izrazili osjećaje prema okupatorskim vojnim snagama, rekao je glasnogovornik Mete za BBC.

Prema novom propisu korisnici u Rusiji, Ukrajini i Poljskoj također će smjeti zazivati smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina kao i bjeloruskog mu kolege Lukašenka, prenosi N1.

Dodaje se da takve objave neće biti zabranjene ako pritom ne sadrže neke druge ciljeve ili uključuju kakve lokacije ili metode. Poziv na nasilje također će se dozvoliti u objavama koje se jasno odnose na invaziju na Ukrajinu.

Na tu je vijest na Twitteru reagirala rusko veleposlanstvo u Americi: Tražimo od američkih vlasti da zaustave ove ekstremističke aktivnosti Mete i poduzmu korake da se prekršitelji kazne. Korisnici Facebooka i Instagrama nisu dali pravo vlasnicima platformi da određuju kriterije istine i da huškaju narode jedne na druge.

Rusija je prošli tjedan objavila da blokira Facebook i sve njegove platforme u zemlji, pri čemu su naveli 26 “slučaja diskriminacije protiv Rusa” na Facebooku od listopada 2020. Pristup Facebooku nije u potpunosti onemogućen, ali je uvelike ograničen.

(www.jabuka.tv | Foto: Michael Nagle/Getty Images)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.