Facebook dojave za “izbjegavanje” radara

Vozači, kako bi izbjegli plaćanje kazni i “bliske” susrete s prometnim policajcima, organizirali su se u grupe i preko aplikacija i društvenih mreža jedni druge upozoravaju na radare i policijske patrole u mnogim gradovima BiH.

I dok je gotovo cijela Hrvatska pokrivena Facebook grupama “Policija zaustavlja” ovakav oblik dojava vozačima o radarima na cesti ili policijskim patrolama u BiH počeli su primjenjivati Banjalučani. Njihova Facebook grupa “Policija zaustavlja – Banja Luka” danas ima gotovo 13.000 članova, a razvijena je i aplikacija za mobitele koja ima istu svrhu, javlja Večernji list.

Brojni gradovi

Prema uzoru na Banjalučane, ovakve grupe počele su se organizirati i u drugim bh. gradovima, poput Tuzle, Sarajeva, Jajca, Zavidovića, Prijedora, Gradiške, a jedna od brojnijih je i “Policija zaustavlja – SBŽ” koja prati stanje s radarima i patrolama u cijeloj Srednjobosanskoj županiji, a ima više od dvije tisuće članova.

“Pravila su za sve ista. Kada netko primijeti patrolu, javlja ostalima u grupi. Najbitnije je da navede na kojoj lokaciji se nalazi policija, koliko ima policijskih pripadnika i kakva je kontrola u pitanju. Ako je moguće da pošalje fotografiju, još bolje, ali nije obvezno”, ispričao je jedan od vozača i članova grupe koji zbog osjetljivosti teme nije želio da mu se otkrije identitet.

Aplikacije na mobitelu

Na pametnim telefonima uz pomoć Trgovina Playa moguće je instalirati aplikaciju “Policija zaustavlja” koja kupi podatke o radarima i kontrolama te ih dojavljuje korisnicima. Google Play ili Trgovina Play je originalni i najveći android market s tisućama android igrica i android aplikacija koje su sigurne za korisnike pametnih telefona.

Policija često čeka na istim mjestima pa ako znate gdje često zaustavlja, neovisno o savjetu prijatelja, Facebook grupu ili blicanja, uvijek tu dionicu odvozite opreznije i pridržavajte se ograničenja. Pronalazak odgovarajuće facebook stranice ili grupe možete učiniti tako da u facebook pretraživač upišete “policija zaustavlja”. Ponudit će vam se razne stranice i grupe te odaberite onu koja odgovara vašem mjestu vožnje.

Iz MUP-a RS-a kazali su za Nezavisne kako nemaju ništa protiv ovakvih ili sličnih aktivnosti sve dok su u skladu sa zakonom. Čak kažu kako one doprinose opreznijoj vožnji vozača i poboljšanju stanja sigurnosti u prometu, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)
4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.