Facebook čuva sve podatke koje ste ikad izbrisali

Novi problemi vezani uz privatnost na Facebooku – grupa studenata iz Austrije podigla je tužbu protiv ove kompanije na sudu u Irskoj zbog netransparentnog i navodno nezakonitog načina na koji pohranjuju korisničke podatke. Cijelu je stvar pokrenuo 24-godišnji student prava Max Schrems koji je, proučavajući zakone o privatnosti, ovog ljeta zatražio od Facebooka da mu predaju sve podatke koje su skupili o njemu.

S obzirom da po europskim zakonima kompanije moraju otkriti sve podatke koje imaju o nekim osobama – na temelju zahtjeva tih osoba (takav zakon ne postoji u SAD-u), tako je i Facebook morao Schremsu otkriti sve podatke koje ima o njemu pa se on iznenadio kada su mu poslali CD na kojem se nalazi čak 1,200 stranica njegovih aktivnosti na ovoj društvenoj mreži u posljednje tri godine – objave na zidu, poruke, prijatelji i druge informacije.

Schrems je u jednom intervjuu rekao kako je bio uvjeren da je većinu tih informacija izbrisao, no Facebook ih je ipak negdje pohranio tako da i dalje drži podatke o njemu za koje je on mislio da ne postoje. Također, uvjeren je da nije niti dobio sve informacije koje je ova mreža pohranila o njemu, uključujući podatke o lajkanim stranicama te softveru za prepoznavanje lica. Max kaže da Facebook na ovaj način vara korisnike – kada ih pita da li zaista žele izbrisati neku poruku i kada korisnik klikne čime potvrđuje da želi izbrisati tu poruku, on očekuje da ta poruka zauvijek nestane.

Ali, iako nam sadržaj koji smo izbrisali više nije dostupan, on i dalje postoji negdje na Facebookovim serverima. Dodaje da osobe koje mogu pristupiti tim podacima mogu u kratko vrijeme otkriti brojne osobne stvari korisnika Facebooka – ovdje se ne radi o javnim porukama na zidu, već o privatnim porukama koje korisnici međusobno razmjenjuju i za koje misle da su ih zauvijek izbrisali.

Ovdje bi situacija trebala biti jednostavna – kada neke podatke izbrišete, oni bi trebali nestati, no Facebook ih drži pohranjene u svom sustavu te, s obzirom da je riječ o podacima na koje nemaju prava, time krši zakon. Zbog toga je Schrems, zajedno s 22 studenta prava koji su također zatražili svoje podatke od Facebooka, podigao tužbu protiv ove kompanije na sudu u Dublinu – u tome se gradu nalazi ured ove kompanije u kojem se rješavaju sva pitanja vezana uz probleme izvan SAD-a i Kanade. Ovaj problem sada istražuju irske vlasti te bi njihova odluka u budućnosti mogla utjecati na način na koji Zuckerbergova društvena mreža skuplja ipohranjuje informacije milijuna svojih korisnika.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.